Stoelendans in de winkelstraten: minder horeca, meer woningen en fysieke winkels

De winkelleegstand is in Nederland teruggelopen tot zes procent. Er staan zo'n 12.700 winkelpanden leeg en dat is ongeveer 1700 minder dan een jaar geleden, heeft marktonderzoeker Locatus berekend.

De dalende leegstand komt vooral doordat veel winkelpanden zijn omgebouwd tot woningen, maar na een jarenlange krimp vanwege de moordende concurrentie van internetshops is nu eindelijk ook weer eens een lichte stijging van het aantal fysieke winkels te zien.

Locatus ziet een opleving bij onder meer kookwinkels en juweliers. “Maar het geldt bijvoorbeeld ook voor de speelgoedbranche”, zegt Locatus-directeur Gertjan Slob tegen de NOS. “In 2004 telde ons land nog ruim 1100 speelgoedwinkels, daar waren er nog ruim 600 van over. Nu zien we aan de cijfers dat het aantal speelgoedzaken weer licht stijgt. Op een bepaald moment zal er tussen internet en de 'ouderwetse' fysieke winkels weer een soort evenwicht ontstaan en zullen stenen winkels het beter gaan doen.”

“De keten Bart Smit is helemaal verdwenen en Intertoys maakte na een faillissement een doorstart, maar wel met een halvering van het aantal zaken. In heel veel steden en dorpen zijn daardoor 'witte vlekken' ontstaan. In Weert bijvoorbeeld was twee jaar lang geen volwaardige speelgoedwinkel te vinden. Die plek is weer ingevuld door een Intertoys-franchisenemer”, legt Rob Antonissen van tijdschrift Speelgoed+Hobby uit.

Sebastiaan Mulder opende in Elburg een Top1Toys-winkel. “Ik zit al jaren in deze markt en ik zie dat speelgoed een emotie-artikel is. Als je met kinderen op stap gaat, zoals hier in Elburg, dan ontkom je er niet aan om even een speelgoedwinkel binnen te lopen. Gericht zoeken doen mensen misschien op internet, maar speelgoed aanraken doe je hier”, legt Mulder uit. “Elburg is hartstikke interessant. Zomers heb je hier heel veel toeristen - en die mensen geven flink geld uit - en dan natuurlijk het najaar met Sinterklaas. Dus ik heb twee piekmomenten per jaar.”

Bron(nen):   NOS