Nederlandse economie weer ‘tijdelijk’ in een dip

Het wil maar niet vlotten met het herstel van de Nederlandse economie. Na een kleine opleving in de zomermaanden is het nu weer kwakkelen. Het consumentenvertrouwen wankelt, huishoudens geven minder uit en de werkloosheid daalt nauwelijks meer. Maar de cijfers lijken erger dan ze zijn, stelt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Wellicht verleidde het zomerse weer de Nederlanders tot extra uitgaven, maar in de herfst houden ze de hand weer op de knip. De bestedingen lagen in september 0,6 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het consumentenvertrouwen is weer licht gedaald, meldt het CBS vandaag. De werkloosheid, die vier maanden lang flink afnam, bleef in september ongeveer gelijk. Met de bedrijfsinvesteringen gaat het wel beter. Die zijn met 3,2 procent toegenomen. Van Mulligen van het CBS verwacht dat het om een incidentele dip gaat. De bestedingen waren in september lager, omdat consumenten hun geld in augustus al hadden gespendeerd aan kleding en schoenen, vanwege het slechte weer in die maand. En de werkloosheid bleef steken op 8 procent van de beroepsbevolking, maar dat is volgens de econoom vooral het gevolg van het feit dat meer mensen actief op zoek gingen naar werk.

Bron(nen):   Z24      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Rinus57

  Het is geen tijdelijke dip hoor , dip is niet weggeweest .
  Vakantiegeld en uitbetaling van overwerk uren zijn de oorzaken van tijdelijk meer uitgaven .

  Het zomer seizoen om meer in het zonnetje op terrasjes te gaan zitten maakt blij , en uitgeven aan drankjes plus eten doet men dan graag buiten.

  Seizoen arbeiders komen dan ook van de WW lijst af en lopen een paar maanden de benen onder het lijf vandaan in de horeca of maken klussen af die in de zomer voorrang hebben of beginnen eraan .

  Ja , Peter Hein van Mulligen let u wel op , dit is normaal seizoen gebondenheid hoor , niets nieuws onder de zon , niet iets om in hosanna stemming van te komen .

  De banken schulden met hun foute derivaten zijn heus niet
  verdwenen hoor , net als de hypotheken van menig gezin die onder water staat .

  Uitgaven van bewust uitgestelde aankopen door recessie kan op dit moment ook een factor zijn , omdat bepaalde zaken dringend aan vervanging toe waren.

  Belastinggeld betalingen naar de EU door foute rare heffingen met steeds weer verschillende hoogtes van honderden miljoenen naar 1,2 miljard doet het vertrouwen ook geen goed hoor , en dat is hierbij zeer zacht uitgedrukt .

  Volgen van uitspraken door onze Pinoccio regenten doet een
  hoop mensen twijfelen aan de geloofwaardigheid en er gaat een behouden verdediging spontaan in werking , de hand gaat op de knip om te waken voor nog meer rampspoed .

  Gelukkig gaan steeds meer mensen de waanzin en de leugens van de dag door onze gekozen volksvertegenwoordigers in zien , en door sociaal en visuele media komt de boodschap steeds sneller over om te ageren tegen het grote wanbeleid .

  CBS-econoom Peter Hein van Mulligen mag zijn huiswerk wel overdoen , maar dan in de echte economie , en niet in die van Pinoccio regenten.

  • marianne martens

   Heel goed geschreven, niets aan toe te voegen wel ????? misschien gaat het belastinggeld van de burgerij naar de nieuw te ontwerpen klep voor de JSF door Fokker ontworpen en uitgevoerd. Gaat eigenlijk het geld wat straks wordt ingehouden op de Pensioenen van de ouderen wel naar de jongere werknemers Pensioenen of worden er weer subsidies/ toeslagen gegeven aan bedrijven die het absoluut niet nodig hebben. Ga voor meter meer uitgeven althans zo weinig mogelijk. Een samenleving die in “moralische sinn so rott ist” behoort eerst zijn gehandicapte vleugels af te werpen.

   (in antwoord op Rinus57)

Reacties niet toegestaan