Waarom is de langdurige werkloosheid in Nederland zo hoog?

De langdurige werkloosheid is in Nederland hoger dan in omringende landen en loopt bovendien op, schrijft Trouw. Zat in het tweede kwartaal dit jaar nog 40 procent van de 672.000 werklozen langer dan een jaar thuis, inmiddels is dat 45 procent. Van de 45-plussers zit zelfs 60 procent langer dan een jaar zonder baan. Op zich is het logisch dat na een recessie eerst de mensen die korter werkloos zijn weer aan de bak komen. Die zijn gemotiveerder en hebben hun vaardigheden nog beter onder de knie, zo denken werkgevers. Na de vorige recessie, begin deze eeuw, liep de langdurige werkloosheid ruim een jaar achter. Maar Nederland heeft al decennia lang meer langdurig werklozen dan omringende landen. In een onderzoek van de Oeso tussen 2001 en 2007 scoorde Nederland het slechtst op dat gebied van een hele rij Noord- en West-Europese landen. Datzelfde geldt voor de jaren negentig. Te hoge uitkeringen kunnen het verschil niet verklaren. Het lijkt er meer op dat het probleem zit in de duur van de werkloosheid zelf. Nederlandse werkgevers rekenen werklozen relatief hard af op hun werkloosheid. Wie langer dan een half jaar thuis zit, maakt veel minder kans op een baan. Het wordt een zichzelf versterkend effect, meer dan in andere landen.

Bron(nen):   Trouw      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marco Gorter

  Zou het niet iets met de gekozen opleidingen te maken kunnen hebben. Mismatch tussen opleiding en marktvraag.
  Volgens mij zijn er veel studenten die studeren en bij voorbaat weten dat er onvoldoende kansen op de markt zijn met het betreffende diploma op zak.

  • Anton van Haasteren

   Het gaat hier om 45 plussers die langdurig werkloos zijn.
   Neem aan dat scholing er dan niet zo veel meer toe doet.

   (in antwoord op Marco Gorter)
   • Marco Gorter

    Daar is het kwaad i.d.d. al geschied, ging mij ook meer om het systeem waardoor dit komt.
    Maar nog talloze gaan lekker een studie volgen zonder uitzicht op passend werk. Gelukkig is er de keuze om zelf te kiezen, moet je alleen niet gaan klagen als je geen passend werk kan vinden (en een studieschuld overhoudt).

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • Anton van Haasteren

     Je kunt geen rekening houden met wat er over 20 jaar niet meer aan arbeid gevraagd wordt.
     Waarschijnlijk zullen er door automatisering veel specifieke banen verdwijnen. Niemand kan je precies vertellen welke en niemand kan je vertellen wat er over 20 jaar wel nodig is.

     (in antwoord op Marco Gorter)
     • Anton van Haasteren

      Dit zo overpeinzende vraag ik me af hoe het zit met de werkgelegenheid op langere termijn…………….

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Anton van Haasteren

      Dat, met een oplopende pensioneringsleeftijd die binnen niet al te lange tijd al 67 is.
      Hoe intelligent moet je zijn om te begrijpen dat dit niet geweldig voor schoolverlaters is. Zucht.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Minimax

      En dan is men bezig een ouderdomsvertragende pil uit te vinden, waarbij mensen geacht worden te moeten werken tot het 100ste levensjaar….
      Je zult maar 45plusser zijn en geen werk kunnen vinden

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Meneer Dick

      Het uw eigen verantwoordelijkheid om voor uw eigen werkgelegenheid te zorgen, ook die over 20 jaar. Niemand anders is voor uw werkgelegenheid verantwoordelijkheid, alleen u.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • Anton van Haasteren

     Waarschijnlijk zullen er over 20 jaar geen vrachtwagen chauffeurs meer nodig zijn en als ze er dan nog zijn, hebben ze waarschijnlijk een heel andere scholing dan nu.

     (in antwoord op Marco Gorter)
 2. Oh_Oh_SarCastro

  Kortzichtige HR medewerkers die alleen maar weten te handelen volgens de waan van de dag en wat er op dit moment weer “hip” is in recruitment land. Zelf critisch nadenken, op inhoud ingaan en verder kijken dan de geboortedatum wordt ze al snel veel te moeilijk. En nee.. ik ben geen verbitterde 45 plusser. sterker nog, ik ben nog maar een paar jaar afgestudeerd in een sector waar een overvloed aan werk is. Maar ik hoor zo nu en dan wel eens een recruiter uit die mij op linkedin benadert.

 3. Meneer Dick

  Het staat heel duidelijk beschreven: de langdurige werkloosheid in Nederland wordt veroorzaakt doordat de WW zo lang duurt. Als werklozen sneller naar een bijstanduitkering gaan, dan blijven zij minder lang werkloos.

 4. Meneer Dick

  Gelukkig zijn de jongeren van nu beter voorbereid op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen werk, ook als zij 45 jaar zijn.

Reacties niet toegestaan