Russische beer wankelt

Putin blijft hoog van de toren blazen, maar Rusland krijgt het economisch iedere dag zwaarder.  De roebel crasht, de olieprijs crasht, en de westerse sancties doen de economie geen goed. Anton Siluanov, minister van Financiën heeft aan persbureau RIA Novosti gezegd dat het land daardoor meer dan 110 miljard euro per jaar verliest. "We verliezen ongeveer 32 miljard euro per jaar vanwege de sancties die Rusland werden opgelegd, en we verliezen 70 tot 80 miljard euro per jaar omdat de olieprijs plots met 30 procent gedaald is." Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov probeert het Westen met de sancties de Russische economie te destabiliseren om zo andere leiders in het Kremlin te krijgen. De westerse leiders hopen volgens hem dat de problematische economische toestand tot opstanden zou leiden. De sancties zijn er gekomen sinds de crisis in Oekraïne is begonnen, en het schiereiland Krim door Rusland werd geannexeerd. De USSR viel in 1990 omdat de economie instortte.
 

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Nee, Europa wordt zeker niet gedestabiliseerd? door zijn eigen wanordelijke
  kapitaalsystemen.

  • John Rambo

   Europa zal het snel slechter gaan dan Rusland.
   Zouden de Russen ook jubelverhalen schrijven hoe de EU en US in hun eigen val zijn getrapt?

   (in antwoord op marianne martens)
 2. wwoud

  Een kat in ‘t nauw kan flink uithalen en rare sprongen maken waarmee hij zijn belagers meesleurt. Poetin’s politieke psyche voorspelt in dit verband weinig goeds mede gelet op zijn achtergrond, opleiding en daden in het verleden tot op de dag van heden. Hopelijk kan de diplomatieke brandweer deze kat in zijn revier een beetje intomen.

 3. vandehoedenderand

  Het is ook onbegrijpelijk waar die gek mee bezig is. Volhouden met die sancties. Zijn eigen volk kan hem weinig rotten. Dat interesseert de tsaar niets. Maar als intimi en siloviki eenmaal beginnen te tandenknarsen, is het einde oefening voor Putin.

  • John Rambo

   Het kan de elite in Brussel of Den Haag ook niet rotten hoe het de Europese burgers vergaat.
   Rusland koopt tonnenwijze goud.
   Dat doe je niet als het je slecht gaat.
   Europa en Amerika daarentegen willen er zo snel mogelijk vanaf.
   Je kunt Rusland nog wel betalen met dollars, maar die worden dan zo snel mogelijk omgezet in goud.

   Waarom staan we eigenlijk te juichen als het hun slecht gaat?
   Heeft de indoctrinatie en propaganda dan toch zijn werk gedaan?

   Putin is de Europese en Amerikaanse ‘leiders’ altijd 3 stappen voor.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 4. Johan Vermeulen

  Er is nog hoop voor Putin: De Amerikanen hebben na de Tweede Wereldoorlog in 55 landen geprobeerd om het Regime te wisselen. Dat is ze in 36 landen gelukt. Putin heeft dus toch 35 % kans om het te overleven.

  De landen waar het lukte zijn: http://www.krysstal.com/democracy_whyusa01.html

  ( Updated tot 2009. Ukraïne zit er nbog niet bij)

 5. Meneer Dick

  Ik las gisteren een bericht waarin Rusland Oekraïne smeekte om toch gauw gas te kopen.

 6. Johan Vermeulen

  Minister Lavrov heeft een toespraak gehouden die hier in het Nederlands is vertaald: http://xevolutie.blogspot.nl/2014/11/410-toespraak-van-lavrov-22-november.html
  Lavrov legt genadeloos de Westerse hypocrisie en lafheid bloot.

  • Burgermans

   Het Westen is de Oekraïne niet binnengevallen, heeft de Krim niet geannexeerd en heeft geen airliner neergeschoten. Poetin is gewoon een gevaarlijke KGB-gek die gestopt moet worden.

   (in antwoord op Johan Vermeulen)
 7. Johan Vermeulen

  De Russische Revolutie is bedacht en betaald door Westerse banken. Dat is goed gedocumenteerd door prof. Antony Sutton van het Hoover Institute, in zijn boek: Wall Street and the Bolshevik Revolution. Eenvoudig te downloaden via google. . In hoofdstuk 11 leest U dat de bankiers ook helemaal niet ontkennen dat ze Rusland te grazen hebben genomen. Waarom? Om een concurrent op de wereldmarkt uit te schakelen, zegt bankier Albert Rhys Williams.

 8. Johan Vermeulen

  Rusland wordt agressiviteit verweten, maar Ruslands politiek en inzet van het leger is altijd defensief geweest. Om te behouden wat het heeft. Om te behouden waar het recht op heeft.

  In 1945 heeft Rusland Hitler verslagen, mede op verzoek van Churchill en Roosevelt. Rusland versloeg 80% van het de Duitse Armee, de geallieerden 20%.
  Maar Rusland was het natuurlijk volledig beu om telkens te worden overvallen door een of ander Europees land. Om Napoleon te verdrijven had men heel Moskou in brand moeten steken. Om Hitler te verdrijven verloor men 27 miljoen Russen.
  Dus eiste Rusland een bufffer: de Oostblok landen.
  Churchill en Roosevelt waren het daar meen eens. Graag zelfs.
  Maar toch begon men te stoken: Radio Free Europe moest die bufferlanden opstandig maken. Rusland had recht op die buffer, en heeft die opstanden begrijpelijkerwijze de kop in gedrukt. Jammer voor de Hongaren en de Tsjechen, maar het was niet Ruslands schuld dat zij bufferlanden waren geworden. Het was de schuld van de herhaalde aanvallen op Rusland.

  Voor Afghanistan, Chechenië, de Krim en Donbas geld precies hetzelfde: Het westen lokt uit, veroorzaakt opstanden om Rusland te verzwakken. Rusland verdedigt zich. NOOIT heeft het Westen zich aan zijn beloftes gehouden.

  Wij arme westerlingen kunnen hier uiteraard niet over oordelen, want wij luisteren al ons hele leven naar Radio Free Europe. Hoe zouden wij nu kunnen weten wat er in de echte wereld gebeurt? Enfin, dat zie je ook wel aan de ongeïnformeerde opinies op al die sites.

Reacties niet toegestaan