‘Goedkope olie bezorgt Saudi-Arabië tekort’

De dalende olieprijs zadelt Saudi-Arabië volgend jaar waarschijnlijk voor het eerst sinds 2009 op met een overheidstekort. Zware gevolgen voor de economische groei van de belangrijke olie-exporteur worden echter niet verwacht.

De overheidsinkomsten van Saudi-Arabië komen voor ongeveer 90 procent uit de export van olie. Daarbij wordt geschat dat het land een prijs van gemiddeld 90 dollar per vat nodig heeft om de begroting in balans te houden. Doordat de prijs van Brentolie de afgelopen maanden aanzienlijk onder die grens is gezakt, dreigt de regering voor het eerst in jaren de broekriem enigszins aan te moeten halen.

Saudi-Arabië beschikt over stevige financiële buffers en zal daarom waarschijnlijk weinig moeite hebben het tekort op te vangen. Naar schatting beschikt het land over voldoende reserves om gedurende 10 jaar een tekort van 3 procent te kunnen financieren.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Een tekort? Sinds wanneer mag een overheid een tekort hebben, en zeker stelselmatig? Men moet wel heel erg dom zijn als landsbestuurder als dit toegestaan wordt 😉

 2. Lio

  Saudi Arabië zwemt in het geld, ze hebben al een decennium lang een overschot van meer dan 100 miljard per jaar op overheidsbudget en een overschot van 250 miljard per jaar op handelsbalans. Maak je nooit zorgen om Saudi Arabië.

 3. Bart

  Goed nieuws. Saudi Arabië is een van de wreedste regimes op aarde. Vanuit Europa wordt daar nauwelijks kritiek op geleverd, maar ten aanzien van minderheden gebeuren hier de absurdste zaken.

 4. Bart

  Het argument wat Lio zegt: ‘ze hoeven de oliekraan iets dicht te draaien om hun exportwaarde weer op te drijven’ werkt sinds een aantal jaar niet meer. De schaliegasproductie van de VS is dusdanig groot dat het deels dichtdraaien van de oliekraan door SA niet meteen een stijging van de olieprijs tot gevolg heeft. Libië, Irak en Irak produceren al jaren op halve kracht en Rusland is niet eens lid van de OPEC. De invloed van SA op de olieprijs is flink afgenomen de laatste tijd.

 5. Burgermans

  Mooi, dan houden die idioten minder geld over om terroristen te bewapenen en voetbalclubs te kopen.

Reacties niet toegestaan