OESO: ongelijkheid is slecht voor economische groei

Inkomensongelijkheid heeft een behoorlijk negatief effect op de economische groei, concludeert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vandaag verschenen rapport. In Groot-Brittannië heeft de toegenomen inkomensongelijkheid 9 procent aan economische groei gekost tussen 1990 en 2010. Voor de VS geldt dat de groei daardoor 7 procent lager heeft uitgepakt. Secretaris-Generaal van de OESO Angel Gurría zegt dan ook: 'Voor een sterke en duurzame economische groei is het cruciaal om iets te doen aan de ongelijkheid'. Verder staat in het rapport dat inkomensnivellering door uitkeringen en belastingen geen negatieve gevolgen heeft voor de welvaartsgroei. In de 34 OESO-landen is de inkomensongelijkheid het hoogste in dertig jaar. Alleen in Griekenland en Turkije is deze afgenomen. Op dit moment verdient de rijkste 10 procent 9,5 keer zoveel als de armste 10 procent. Dat was in de jaren 80 nog maar 7 keer zoveel. Belangrijkste oorzaak is volgens de OESO een gebrek aan investeringen in onderwijs. Vooral kinderen van laagopgeleide ouders lijden daaronder. Hun kansen om te stijgen op de sociale ladder zijn in de loop der jaren sterk afgenomen.  

Bron(nen):   BBC      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Guest

  Die denken alle socialisten, de geschiedenis denkt er echter heel anders over.

 2. Guest

  De PvdA en andere linkse zakkenvullers aangegevrepen om te gaan nivelleren. Ze verliezen gemakshalve uit het oog dat Nederland al een van de meest genivveleerde landen ter wereld is.

 3. Vogelbeest

  Dit wordt door de PvdA en andere linkse zakkenvullers natuurlijk weer aangegerepen als excuus om belasting te verhogen onder het mom “nivelleren”
  Wat ze vergeten is dat Nedereland al een van de meest genivveleerde landen ter wereld is. Nog verder ontneem je mensen de motivatie om harder te werken en om door te leren.

 4. Bart Matthesius

  Het is geen rocket science te bedenken dat als mensen het over de gehele linie beter hebben dat iedereen daar bij wint. Het is ook geen rocket science te bedenken dat nivelleren altijd als afpakken ervaren zal worden.

  • kletsmajoor

   Waarom zijn alle communistische landen dan ten onder gegaan aan een gestagneerde economie?

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • Bart Matthesius

    Dat is makkelijk: in geen van de communistische staten was er sprake van gelijkheid, integendeel.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Dat was zo nadat hun economie gecrashed was. Maar de meeste communistische regimes begonnen met een redelijk draaiende economie, als nivelleren over de hele linie verbetering brengt zoals jij zegt, waarom is hun economie dan toch gecrashed?

     (in antwoord op Bart Matthesius)
 5. Dead Silence

  Het ondersteunen van de linkerkant van de normale verdeling is zinloos en legt de rechterkant lam. Voorbeeld: ik geef 52% van mijn salaris af en krijg geen toeslagen. Ik wil geen promotie maken, want dan scoor ik zo weinig netto meer (zeg 500 euro per maand) dat ik mij niet meer uitsloof, ookal kan ik meer aan. Zo werkt het in dit land en in alle landen waar socialisme complete samenlevingen kapot maakt.

  • Apekool

   Ik heb meer problemen met de ontelbare subsidies en toeslagen in Nederland, die zijn veel ontwrichtender (want fraudegevoelig en oneerlijk) dan de marginale belastingdruk.
   Dan hebben we nog onze fijne belastingdienst met 0% tarief voor het kamp (want enge mensen) en bijna 0% voor multinationals.

   De onrechtvaardigheid die hiermee in de samenleving zit is slecht te verteren en werkt zeer verlammend.

   (in antwoord op Dead Silence)
 6. Overseas

  Het echte probleem is dat de bestaande middenklasse langzaam verdwijnt
  door internationals. Deze bedrijven worden door de enorme vlucht van
  internet onvoorstelbaar machtig, zuigen geld weg en betalen nauwelijks
  belasting. Voorbeelden te over. Apple, Google, Uber, enzovoorts.
  Ondertussen worden in Nederland de belastingen verhoogd (BTW van 19,5 naar 21,5) om
  basisvoorzieningen zoals onderwijs betaalbaar te houden.

Reacties niet toegestaan