De economie in Cuba: obers zijn rijk
Sinds 1962 verlamt het handelsembargo van de VS de Cubaanse economie. Toen ook nog het Sovjetrijk uiteen viel en Cuba op zichzelf was aangewezen, zakte het land in een diepe crisis, die nu al zo'n 20 jaar duurt. Het bbp daalde met 33 procent.
In 2011 is besloten om iets meer particulier initiatief toe te laten. Cubanen mogen telefoons kopen, in hotels overnachten en in tweedehands auto's handelen. Op kleine schaal is detailhandel toegestaan.
In 1993 zijn er al drie vrijhandelszones ingesteld rond Havana. Daar kunnen buitenlandse investeerders belastingvrij handelen. Maar voor een groot deel is Cuba nog een communistische planeconomie met de grote zwarte markt, die daar meestal mee gepaard gaat.
Het toerisme is de laatste jaren een belangrijke pijler onder de Cubaanse economie geworden. In 2012 trok het eiland 2,8 miljoen toeristen en die brachten 3 miljard dollar het land binnen.
De bekende Cubaanse fotograaf Tony Mendoza vertelt hoe dat voor een bijzondere maatschappelijke ladder zorgt: 'Het is een hilarische maatschappij. De obers en kunstenaars behoren tot de rijkste klassen van het land.'
De obers krijgen hun fooi in dollars en dat maakt ze rijk. Kunstenaars mogen naar het buitenland om daar de Cubaanse cultuur uit te dragen. Daar verdienen ze veel meer dan in Cuba en de helft van hun inkomsten houden ze zelf.
Ondertussen ontvangt de rest van het volk een staatssalaris van 20 dollar per maand. 'Iedereen moet de wet overtreden. Er is geen moraal meer', zegt Mendoza. '20 dollar is gewoon niet genoeg'.
Business Insider Volkskrant
Bron(nen):
Amerika gaat het weer een land verwoesten: na Oekraine nu ook Cuba. Het houdt niet op met dat Amerikaanse imperialisme.
Ding ding ding, fout antwoord, ga direct terug naar school en niet via start , u ontvangt geen bonus.
(in antwoord op Point)O, nu snap ik het.
(in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)Dit land heeft zichzelf verwoest, net als alle landen die voor het communisme hebben gekozen.
(in antwoord op Point)Nu zijn de obers en kunstenaars daar nog rijk. Met Amerikaanse hulp zijn dat binnenkort alleen de banken nog. Dat noemen we vooruitgang. Zie Oekraine waar het Amerikaanse kapitaal de boel al heeft overgenomen (dit staat ook Cuba te wachten). De minister van Financiën in Oekraine Natalie A. Jaresko (even per decreet Oekrains staatsburger geworden) was kortgeleden nog Amerikaans investeringsbankier. Met hulp van het IMF wordt nu de gasprijs sterk verhoogd en de sociale structuur afgeschaft. De bevolking is heel blij dat de Amerikanen ze hebben bevrijd.
Binnenkort heel veel Amerikaanse wapens naar Oekraine. Obama heeft zojuist de wet HR 5859 getekend. Dat worden drukke dagen voor de wapenindustrie. Eerst Irak helemaal bewapenen en tussendoor ook nog Oekraine. Het is voor de vrede hoor, dat u niet denkt dat de Amerikanen op een oorlog uit zijn.
(in antwoord op Vogelbeest)Al een tijdje niet meer in Cuba geweest? Het communisme is al lang dood en geld is reeds de nummer 1 in Cuba. Helemaal zonder Amerikaanse hulp, knap hé?
(in antwoord op Point)Als je zo bekijkt zijn we heel erg blij voor die Cubanen.
(in antwoord op Calhoun84)Ben er een jaar of tien geleden eens geweest. Ongelooflijk, wat een armoede, en er is ook nog eens vrijwel niets te zien. Havanna is wel aardig, maar de rest is een grote vlakte met suikerriet en tabaksplanten.
Waar toeristen komen hebben mensen het redelijk goed, maar verder is het een triestige bende die alleen nog een beetje leuk lijkt omdat het er heerlijk weer is.
Op de kunstmarkt in Havanna nog wel een paar leuke koopjes kunnen doen. Ik lees net dat ik per schilderij 5 lokale maandsalarissen heb betaald. Was wel weer lastig om ze mee naar huis te krijgen want de douane vond dat we een “treasure from the Cuban people” mee probeerde te smokkelen in een kartonnen kokertje. Pas toen ze die met lop geweld er uit gerukt hadden en zagen dat het moderne kunst was, pas geschilderd, mocht het zonder problemen mee.