Wat verandert er in 2015 voor werknemers?

De overheid heeft een aantal aanpassingen gedaan op het gebied van arbeidscontracten en vergoedingen. Intermediair noemt er zes. 1. Wijziging proeftijd Vanaf 1 januari mag een werkgever geen proeftijd meer geven bij een arbeidscontract van zes maanden of korter. 2. Gunstigere voorwaarden telefoon, laptop of fiets van de zaak Bedrijven mogen vanaf 1 januari hun personeel belastingvrij een laptop, telefoon of fiets verstrekken of een bedrijfsfeest organiseren tot 1,2 procent van de totale loonsom. 3. Minder vakantiegeld Mensen die een naheffing hebben gekregen van de Belastingdienst over 2014, krijgen door dezelfde kabinetsmaatregel minder vakantiegeld in 2015. 4. Ontslagvergoeding wordt een transitievergoeding Vanaf 1 juli krijgen ontslagen werknemers een transitievergoeding die moet worden besteed aan scholing of begeleiding naar nieuw werk. Het gaat om een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris per dienstjaar dat je langer dan tien jaar in dienst bent geweest tot een maximum van 75.000 euro. 5. Eerder vast contract Werknemers moeten vanaf 1 juli 2015 na twee jaar contracten een vast contract krijgen of uit dienst. 6. Minder streng concurrentiebeding Bij contracten voor bepaalde tijd is vanaf 1 januari een concurrentiebeding verboden, tenzij de werkgever een hele goede reden heeft.  

Bron(nen):   Intermediair      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Ik vind maatregel 3 heel fijn. Graag geef ik nog meer af van mijn salaris. Gemiddeld ruim 3400 euro mag ik overmaken naar die tumor in Den Haag. Ik geef daarom niks meer uit. Dit omdat Den Haag mij onzekerheid geeft en een enorm eantrouwen. Alles oppotten, letterlijk!

  • Pietje_Precies

   Ja, bizar! Bovenaan de streep denk je “zo, goed bezig baas” en dan zie je onderaan de streep de harde realiteit…
   Goede baan, verkeerde land.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Pietje_Precies

    En dan denk ik: van dat geld huur ik geen schilder, tuinman, of een extra hulp in de huishouding. Nee ga ik zelf tobben in mijn schamele vrije tijd. Belasting is werkgelegenheidsvernietiging.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. Adam

  Deze gaat vermoedelijk niet goed uitpakken.
  4. Ontslagvergoeding wordt een transitievergoeding

  Nu krijg je je geld zelf en kan je dus zelf kan bepalen of het uitgeeft aan vakantie, cursussen of het spaarvarken. Vanaf volgend
  jaar verdwijnt het geld verplicht in de zakken van allerlei vage
  “job-coaching” bureautjes, waar je achter een computer vacatures mag af
  gaan struinen. Of ben ik nu te pessimistisch?

  • Heldoppantoffels

   Nee niet pessimistisch genoeg. In het huidige ontslagrecht moet een werkgever zorguldiger omgaan met zijn personeel, de ontslagvergoeding is in veel gevallen een soort van compensatie voor onzorgvuldig ontslag.

   In het nieuwe ontslagrecht krijg je dus geen ruk meer bij ontslag. Ik maak er al sinds het begin ophef over, maar 90% van de mensen is liever bezig met facebook of met kijken van pulp-televisie.
   Werkgevers hebben dus vanaf 1 juli ook geen enkele prikkel meer om nog zorgvuldig met medewerkers en eventueel ontslag/disfunctioneren om te gaan.

   Overigens allemaal met dank aan vooral VVD, D66 (Alexandertje heeft de datum nota bene naar voren weten te halen…) Dit zijn lui die er uitsluitend zijn voor extreem rijken en het bedrijfsleven, jij, ik….wij zijn expendable geworden. Dat blijft net zolang doorgaan tot we het (EINDELIJK) eens niet meer pikken.
   Wake up??

   (in antwoord op Adam)
 3. Hector

  95% werkt in banen die ze verschrikkelijk vinden, waarmee ze geld verdienen dat ze uitgeven aan spullen die ze niet nodig hebben.
  Het hele arbeidsproces is van een doorgedraaide idioterie die zijn weerga niet kent; alleen niemand durft dat eerlijk toe te geven, want politiek niet correct.
  Het wordt hoog tijd dat we evolueren en stoppen met deze flauwekul.
  15% van het arbeidspotentieel is ruim voldoende om in de noden en behoeften van iedereen te voorzien gelet op de opgevoerde efficiency, arbeidsproductiviteit en aanstormende robotisering. Moet je eens nuchter om je heen kijken wat een immense hoeveelheid rotzooi en troep er gemaakt wordt die vervolgens ook nog aan de man gebracht moet worden en binnen de kortste keren kapot moet gaan.
  Maar dat mag allemaal niet gezegd worden, want stel je voor dat er mensen zijn die gewoon durven te genieten zonder te werken. Dat mag niet van de calvinisten. In het zweet des aanschijns zult u uw brood immers verdienen en wie niet werkt zal niet eten.
  Het is één grote hypocriete bende.

Reacties niet toegestaan