Wereldbank bezorgd over wereldeconomie

De internationale economie groeit dit jaar minder sterk dan eerder werd verwacht. In opkomende landen trekt de groei aan, maar in Europa en Japan blijft de economie sputteren. Dat voorspelt de Wereldbank in een nieuw rapport over de wereldeconomie.

De Wereldbank schaalde daarin de verwachting voor de groei van de wereldeconomie terug, naar 3 procent in 2015. Eerder werd uitgegaan van een plus van ruim 3 procent. Volgens de economen van de bank blijft de kans op nieuwe tegenvallers bovendien groot.

Daarbij wees de bank vooral op de normalisatie van het monetaire beleid in de VS, waar de rente dit jaar waarschijnlijk wordt verhoogd. De eerste stappen op dat vlak zorgden vorig jaar al voor veel onrust in opkomende markten, doordat grote hoeveelheden kapitaal terugstroomden naar de VS.

Groei wereldhandel

Daarnaast blijft de groei van de wereldhandel zwak en hebben olieproducerende landen veel last van de sterke daling van de olieprijs. Verder kan een situatie van deflatie of economische stagnatie in Europa of Japan grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

De ontwikkelingslanden boeken dit jaar naar verwachting een groei van 4,8 procent, na een plus van 4,4 procent in 2014. Ze profiteren daarbij van de daling van de olieprijs, de aantrekkende Amerikaanse economie en verbeterende omstandigheden in de belangrijkste opkomende markten. De Wereldbank verwacht dat de groei de komende jaren verder aantrekt, tot ruim 5 procent in 2016 en 2017.

Het blijven onzekere tijden, waarschuwde Wereldbank-president Jim Yong Kim. Hij riep ontwikkelingslanden daarom op te investeren in sociale voorzieningen en hervormingen die de armoede kunnen bestrijden. ,,Het is ook van essentieel belang voor landen om onnodige hindernissen voor investeringen in het bedrijfsleven weg te halen'', voegde hij daaraan toe. ,,De private sector is verreweg de grootste bron van banen.''