Bijna een miljoen Chinezen zijn voor ons aan het werk

Ooit had bijna elk dorp zijn eigen zuivelfabriek. En textiel kwam nog gewoon uit Twente. Tegenwoordig halen we producten overal vandaan, behalve uit de buurt. Het CBS laat met de internationaliseringsmonitor zien welke gevolgen globalisering heeft voor Nederland.

Nederland verdient zelf het meest aan de grote industrielanden. In 2011 leverde handel met Duitsland 25 miljard euro op. Daarna volgen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met ieder 19 miljard. Andersom verdienen deze landen ook het meest aan Nederland.

Maar Nederland importeert natuurlijk ook veel goederen. Die worden vooral gemaakt door Chinezen. Bijna een miljoen Chinezen maken producten die direct naar Nederland gaan. In India werken 600.000 mensen voor de Nederlandse consument. Wereldwijd zorgt de Nederlandse consumptie voor 5 miljoen banen.

We voerden in 2014 vooral veel meer computers in. Ten opzichte van 2013 is de waarde ervan met 300 miljoen gestegen. We exporteerden dan weer veel meer medicijnen: in 2014 voor 800 miljoen euro meer dan in 2013. De handel in aardolie is het sterkst gedaald in 2014. Het was een warm jaar en de vraag uit de VS nam sterk af door de opkomst van schaliegas en schalie-olie.

 

Bron(nen):   Trouw      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Ik zou wel zo’n Chineesje in huis willen nemen die voor me kookt en de was voor me doet.

Reacties niet toegestaan