Kroatië scheldt de schulden kwijt van de allerarmsten

De Kroatische regering heeft een bijzonder besluit genomen. Ze gaat de schulden van de armste inwoners van het land kwijtschelden. Het plan, dat 'Nieuwe Start' heet, moet de economie stimuleren. 'We schatten dat deze maatregel op zo'n 60.000 Kroaten van toepassing zal zijn', verklaarde vice-premier Milanca Opacic. 'Deze inwoners krijgen een nieuwe start aangeboden waardoor ze voortaan schuldenvrij door het leven kunnen gaan.' De burgers die in aanmerking willen komen voor de maatregel mogen niet meer dan 4511 euro schuld hebben, ook mogen ze geen spaargeld of onroerende goederen bezitten. Daarnaast moeten ze in de bijstand zitten of niet meer verdienen dan 122 euro per maand. Het is premier Zoran Milanovic gelukt om meerdere steden, de belastingdienst, negen banken en ondernemingen zoals nuts- en telecombedrijven te overtuigen om de schulden kwijt te schelden. Persbureau Reuters schat dat het in totaal kan gaan om meer dan 265 miljoen euro. Of het werkelijk zo'n goed idee is voor de economie, daaraan twijfelt econoom Dean Baker. 'Indien schuldeisers vermoeden dat dit opnieuw kan gebeuren, dan zouden ze in de toekomst wel eens zeer hoge rentevoeten kunnen gaan hanteren voor klanten met een laag inkomen.' Kroatië kampt al jaren met een hoge werkloosheid en heeft de crisis relatief slecht doorstaan. Er is kritiek op de regering, dat er te weinig actie is ondernomen om de economie te stimuleren. Met het oog op de parlementsverkiezingen moet de maatregel de regerende sociaal-democraten weer wat populairder maken.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  CNBC    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  door deze schulden kwijt te schelden kunnen mensen weer een toekomst zien. Fantastisch van Kroatië ook al komt het enigszins uit noodzaak. Een gewelddadige geschiedenis,oorlog, veel leed, misschien kan er eens worden geïnvesteerd door Nederlanders of laten we liever 1 miljoen Chinezen voor ons. onder barre omstandigheden werken om verrijkt te worden.
  Waarom weer hier geen fabrieken oprichten en goede kwaliteit leveren aan de mens. Wat er nu in de winkels hangt of staat heeft niets met de liefde voor het product te maken in casu ook voor de burger.

 2. Revolutionary Socialist Media

  Sociaal democraten? Die zijn niet te vertrouwen! Het zijn pro-kapitalistische types die de werkende klasse keihard in de steek laten. Kijk maar naar het Griekse PASOK, dat in 2009 nog de verkiezingen won en ooit de grootste linkse partij van Griekenland was. De sociaal democratie is hulpeloos verrechtst en alleen naivelingen geloven die pseudo-links taal van types zoals Diederik Samsom nog!

 3. Vogelbeest

  Dat geld moet ergens vandaan komen. De Kroatische Jan Modaal kan dus een hogere rekening verwachten.

Reacties niet toegestaan