Het gaat slecht met Iran: in de Porsche-showroom maken ze overuren

Het lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. In de Porsche-showroom in Teheran maken ze overuren. Vorig jaar werden er in Iran meer Porsches verkocht dan ooit. Terwijl voor  peperdure auto ook nog eens 80% importbelasting betaald moet worden. Door de sancties van het Westen gaat het slecht in Iran. Inflatie drijft de prijzen van de dagelijkse basis behoeften tot ongekende hoogte. De prijs van een braadkip is de afgelopen week met 30 procent gestegen. Groenten werden tot 100 procent duurder. Een ananas kost in Teheran nu 12 euro. Het gemiddelde maandinkomen is 400 euro. De officiële inflatie staat op 22 procent. En dat cijfers is volgens economen zwaar onderschat. De Porsches worden volgens de Financial Times gekocht door een kleine groep Iraniërs die van de sancties profiteren met speculeren en louche handeltjes. De wet van de schaarste doet hier zijn werk, en zwarthandelaren verdienen fortuinen.

Bron(nen):   Financial Times      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John Bon

  Tja, als je overheid zich liever bezig houdt met de ontwikkeling van een eigen atoombom om de enige democratie in het Midden-Oosten te vernietigen zul je als burger de torenhoge inflatie ongetwijfeld toejuichen

  • bart_janssen

   Heb je het idee dat democratie het antwoord is dan. Onlangs nog de NL democratie tegen het licht gehouden? Nieuwe ontwerp WOB al gezien? Democratie is slechts een term om het volk zoet te houden. Ook in europa heeft de burger inmiddels net zoveel te zeggen als in Iran. Ken je iemand die op die Belg gestemd hebt die nu de dienst uit maakt?

   (in antwoord op John Bon)
 2. Cornelis Berend

  Een prettige gedachte bij landen die streng in de leer zijn, wat voor leer dan ook, is dat ze zich uiteindelijke van binnenuit opblazen.

Reacties niet toegestaan