De NS komt eindelijk met goed nieuws

Het gaat voor de verandering nu eens niet over blaadjes op de rails of wisselstoringen. De NS heeft uitgerekend wat haar invloed is op de samenleving en presenteert positieve cijfers. Een bedrijf is meer dan winstcijfers en groei. De impact van een grote onderneming als de NS op de maatschappij is groot. Denk aan werkgelegenheid, belastinginkomsten, dienstverlening, maar ook aan milieuvervuiling en ongelukken. De NS heeft een poging gedaan om al die maatschappelijke kosten en baten op een rijtje te zetten en komt zo op een positieve maatschappelijke bijdrage van 7 miljard euro. Dat cijfer is uitgerekend door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie voor Infrastructuur en Milieu. Met het dagelijks vervoer van 1 miljoen reizigers draagt de NS bij aan het economisch verkeer. Van de opbrengsten wordt 3 miljard afgetrokken voor vertragingen en staan in de trein en nog eens 2 miljard voor tijdverlies door onder meer reizen van en naar het station. Het treinverkeer heeft een positieve invloed op het milieu. De treinen zelf vervuilen voor 70 miljoen, de reizigers voor 50  miljoen, maar er ontstaat een plus van 90 miljoen doordat reizen per trein vervuiling voorkomt van automobilisten. De NS zorgt daarnaast voor heel veel banen. Niet alleen ruim 28.000 banen bij de Spoorwegen zelf, maar ook nog eens 22.500 bij leveranciers aan de NS. Verder gaan alle treinen vanaf 2018 op windenergie rijden. Dat betekent nog minder vervuiling en nog meer milieuwinst voor mensen die overstappen van de auto naar de trein.  

Bron(nen):   NRCQ      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    Een goed en mooi initiatief. Jaarverslagen en onderzoeksverslagen die verbanden kunnen leggen met alle niveau’s in de samenleving zijn lezenswaard en ook inspirerend.

  2. Dead Silence

    Vanaf 2018 rijden alle treinen op windeieren. Wat een nonsense. Vervuiling in geld uitdrukken is hetzelfde als massa in seconden.

Reacties niet toegestaan