Zoveel belasting betalen we in vergelijking met andere landen

We hoeven in Nederland helemaal niet zo te klagen over de belastingdruk. In vergelijking met omringende landen valt het erg mee, blijkt uit nieuwe cijfers van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over de periode 2010-2014. Een werkende zonder kinderen betaalt in Nederland 37,7 procent inkomstenbelasting. Daarmee scoren we rond het gemiddelde van alle OESO-landen. Ter vergelijking: de Belgen dragen 55,6 procent af van hun loon. Oostenrijk staat tweede met 49,9 procent en de Duitsers betalen de twee na hoogste loonbelasting namelijk 49,3 procent. Chili en Nieuw-Zeeland bungelen onderaan de lijst met respectievelijk 7 en 17,2 procent. Het OESO-gemiddelde ligt op 36 procent.

Bron(nen):   OESO      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John_Rambo

  De belastingdruk stijgt al jaren onophoudelijk.
  En is belasting op zich geen diefstal omdat andere landen het ook doen?
  Ja, ik weet het. Er worden heel veel goede dingen van gedaan.
  De armen worden geholpen, hoewel het aantal armen stijgt, en de armoede per huishouden ook stijgt. Maar voedselbanken zijn een particulier initiatief.
  Landen aan de andere kant van de wereld worden door onze soldaten geholpen, enz. Echt iedereen wordt er beter van.

  • Grietver

   Belasting is een beetje raar: De instemming is deels onder dwang, deels vrijwillig. Als we volgens onze heersers niet genoeg opbrengen, worden we in de gevangenis gegooid. Tegelijk levert het ook een goed georganiseerde maatschappij op.

   (in antwoord op John_Rambo)
   • Dead Silence

    Communistisch wel te verstaan.

    (in antwoord op Grietver)
   • John_Rambo

    Noem je dit goed georganiseerd?
    Georganiseerde misdaad bedoel je zeker?
    Je kan vrijwillig betalen voor dingen of diensten.
    Net zoals je vrijwillig naar de supermarkt van jouw keuze gaat.
    Maar niks van wat de overheid doet is echt nodig.
    Wegen zouden privébezit kunnen zijn.
    Nu wordt maar een fractie van de wegenbelasting gebruikt voor de wegen. We zijn gigantische bedragen kwijt aan oorlogen, ‘Brussel’, corruptie, banken redden, andere landen redden, enz, terwijl onze bejaarden al een week in hun poepluiers liggen, en bewoners van verzorgingstehuizen 5 dagen dood in hun bed liggen, omdat er te weinig personeel is om naar hen om te zien. Lekker georganiseerd dan.

    (in antwoord op Grietver)
 2. RHK

  Ik betaal toch echt meer dan de genoemde 37,7% inkomstenbelasting, dus deze tekst klopt niet.

 3. Divert

  Belastingdruk bestaat natuurlijk uit wel iets meer dan alleen loonbelasting. Ik weet er wel een paar waar we veel op scoren dan onze zuiderburen. Belgen betalen veel minder voor mobiliteit: ingebruiksnametax is daar stukken lager dan onze BPM, motorrijtuigenbelasting is daar veel lager. Belgen kennen praktisch geen vermogensbelasting. Betalen voor de woning die ze zelf bewonen geen onroerende zaak belasting en die loonbelasting mag dan hoger zijn, Belgen betalen nauwelijks zorgpremie, die dus blijkbaar al deel uitmaakt van de loonbelasting.

  • Ko Herent

   Heel juist Divert. Alleen de supermarkten zijn wat duurder, maar de restaurants dan weer niet. Het is hier heerlijk…en ze laten je met rust. Je geeft zelfs je vakantietijd door aan de politie in mijn dorp en ze rijden iedere avond door je straat, om je huis te checken. Top!

   (in antwoord op Divert)
 4. Grietver

  Nee, inkomstenbelasting is maar een deel van de belastingdruk. Je hebt ook nog BTW, sociale premies, overdrachtsbelasting, erfbelasting, vermogensbelasting, BPM, etc, etc.

 5. Groomer

  In Griekenland heb je ongeveer dezelfde belastingdruk als in Nederland alleen gaat daar 50% van de economie via het zwarte circuit.

 6. Uncle Slam

  Sorry maar wat een bagger stuk, de laagste schijf vergelijken met willekeurige percentages zonder onderbouwing. En elke andere vorm van belasting wordt maar even vergeten?

Reacties niet toegestaan