
Audi maakt brandstof van lucht en water
Audi is begonnen met de productie van een synthetische brandstof gemaakt van water, koolstofdioxide en waterstof. Audi's e-diesel die in een fabriek in Dresden wordt gemaakt, veroorzaakt geen enkele CO2-uitstoot. De brandstof wordt gemaakt van CO2 die uit de lucht is gehaald.
Het is niet de eerste CO2-neutrale brandstof, maar wel een die wordt bejubeld door de Duitse overheid, die de e-diesel subsidieert en de stof ziet als een belangrijke mijlpaal op weg naar schone energie.
''Als we CO2 als grondstof kunnen gaan gebruiken, leveren we een cruciale bijdrage aan de bescherming van het milieu en het efficiënte gebruik van hulpbronnen. Zo leggen we de fundamenten van de groene economie,'' zegt de Duitse minister van onderwijs en onderzoek Johanna Wanka.
Het vooruitzicht van auto's die lopen op water en lucht is aantrekkelijk, maar nog wel toekomstmuziek. De fabriek in Dresden zal de komende maanden 3.000 liter e-diesel produceren, een druppel op de gloeiende plaat. De uitdaging voor Audi is om dit wetenschappelijke project om te zetten in commercieel succes.
Bron(nen): Quartz

Brandstof die geen kooldioxide uitstoot, ja ja. Volgens mij heeft onze Jeanette niet erg opgelet tijdens de scheikundelessen.
Ze bedoelt uiteraard CO2-neutraal maar dat is een te moeilijk begrip voor haar doelpubliek.
(in antwoord op Burgermans)Waarom alleen tot auto’s beperken?
Iedere woning of wijk kan zijn eigen kleine energiecentrale hebben.
Gewoon op de waterleiding aansluiten.
Op zich is dit idee niet verkeerd, alleen niet uitvoerbaar. De installatie voor het maken van de e-diesel is redelijk omvangrijk.
Het zou wel kunnen met een waterstofauto. Je legt het dak vol met zonnepanelen en laat deze overdag waterstof produceren met de overtollige electriciteit. Deze waterstof kun je dan weer gebruiken om mbv je waterstofauto electriciteit te maken in de avonduren.
(in antwoord op John_Rambo)Waarom zo ingewikkeld? Je produceert waterstof en vervolgens ga je daar weer diesel van maken. Niet echt efficient. Bovendien heb je dan nog steeds de vervuilende uitstoot van fijnstof en stikstofoxides, karakteristiek voor dieselmotoren.
Gewoon de waterstof in een auto met brandstofcel stoppen en klaar. Dit jaar op de markt in Europa: http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Mirai
Van waterstof kun je toch geen diesel maken?
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Diesel is een soort olie. Het is niet vluchtig, en brandt pas bij 63°.
Waterstof is een zeer vluchtig, zeer brandbaar gas.
Anders maak ook van aardgas olie. Veel makkelijker voor sommige dingen.
Zeker kun je van waterstof via een chemisch process diesel maken. Diesel bestaat uit maar 2 dingen: waterstof en koolstof. De koolstof komt van de CO2 die uit de lucht wordt gehaald.
Voor de reactie heb je H2 en CO2, en daar maak je C12H23 van. H2O is een restproduct van deze reactie.
(in antwoord op John_Rambo)Te moeilijk voor mij. 🙂
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Staat ook op plaatje bij artikel.
(in antwoord op John_Rambo)Dit zijn dan weer dingen waar je wat aan hebt, beter dan al dat Pavlov gedoe van sommige figuren die hier bijna op dit forum wonen.
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Knap!
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)https://www.audi-mediaservices.com/publish/ms/content/en/public/pressemitteilungen/2015/04/21/fuel_of_the_future.html
(in antwoord op John_Rambo)Bronnen lezen, toch eens gewoonte van maken 😉
In two further steps, the hydrogen reacts with the CO2 in synthesis reactors, again under pressure and at high temperature. The reaction product is a liquid made from long‑chain hydrocarbon compounds, known as blue crude. The efficiency of the overall process – from renewable power to liquid hydrocarbon – is very high at around 70 percent. Similarly to a fossil crude oil, blue crude can be refined to yield the end product Audi e‑diesel. This synthetic fuel is free from sulfur and aromatic hydrocarbons, and its high cetane number means it is readily ignitable. As lab tests conducted at Audi have shown, it is suitable for admixing with fossil diesel or, prospectively, for use as a fuel in its own right.
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)En vervolgens ga je die e-diesel opstoken in een dieselmoter met een rendement van pakweg 35%.
Stop de waterstof direct in een brandstofcel en je kan het maken van de synthetische diesel overslaan, en heb je ook nog eens het hoger rendement van de brandstofcel van 50%.
Verder rijdt een brandstofcel auto geheel electrisch, dus minder complex, je hebt met een bufferaccu direct rem-energie terugwinning en kan je vermogenspieken en dalen afvlakken, en heb je direct 100% vermogen vanaf 0 rpm.
(in antwoord op Windows 8)Van mij mag het hoor …
http://www.argusactueel.be/internationaal-nieuws/dossier-brandstofcellen-0
Alleen ” The only problem at the moment is its durability because after only 100 hours of testing the reaction rate dropped to half. Another significant source of losses is the resistance of the membrane to proton flow, which is minimized by making it as thin as possible, on the order of 50 µm.”
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)http://en.wikipedia.org/wiki/Proton_exchange_membrane_fuel_cell#Efficiency
Dit artikel is van 2010. Ondertussen is men blijkbaar een stuk verder. Ik kan me niet voorstellen dat Toyota eind dit jaar een brandstofcel auto op de markt gaat brengen die maar 100 uur meegaat 😉
(in antwoord op Windows 8)De Mirai komt voorlopig niet naar België wegens een gebrek aan infrastructuur. In Duitsland wordt de auto vanaf september 2015 aangeboden voor een bedrag van 78.540EUR
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Is dat met of zonder subsidie? 😉
Alle gekheid op een stokje, nieuwe technologie als dit is in het begin gewoon duur. Je zag hetzelfde met de eerste generatie hybride auto’s.
(in antwoord op Windows 8)Zonder infrastructuur mag hij nog gratis zijn…
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)http://www.theguardian.com/environment/shortcuts/2015/mar/22/hacking-car-batteries-home-power-tesla
Mijn kamerplanten maken overigens ook brandstof van lucht en water.
Al ver mee gereden?
(in antwoord op Burgermans)Eigenlijk wel. Aardolie en steenkool zijn ontstaan uit plantenresten, weet je nog?
(in antwoord op Windows 8)Nog iets met druk en tijd, weet je nog?
(in antwoord op Burgermans)klim planten schijnen wel goed te zijn om heuvels mee op te komen!
(in antwoord op Windows 8)Niet alleen kamerplanten: de knappe koppen zijn hard aan het werk met een zonnecel die geen stroom, maar een brandstof en zuurstof maakt uit licht, net zoals een plant dat doet.
(in antwoord op Burgermans)‘Als ik wist dat morgen de wereld vergaat, dan nog plant ik vandaag een boompje’ zei Maarten Luther. En zooooo’s maar net.