Zalm: ‘Alle hypotheken meteen verplicht aflossen’

ABN AMRO-topman en oud-VVD-minister Gerrit Zalm wil dat iedere huizenbezitter zijn hypotheek per direct gaat aflossen. Wie dat niet doet, moet geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen. Dat zegt hij in het AD.
Het verplichte aflossen geldt vanaf 2013 alleen voor mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten. Veel mensen hebben nu nog een spaarhypotheek, waarbij ze niet af hoeven te lossen maar wel rente kunnen aftrekken. "Aflossen moet de norm worden," zegt Zalm. Hij vindt dan ook dat alle bestaande hypotheken moeten worden omgezet in een annuïteitenhypotheek. Omdat daarbij  vanaf het begin wordt afgelost, wordt voorkomen dat huizenbezitters met een restschuld komen te zitten als het huis met verlies verkocht moet worden.  

Bron(nen):   AD      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. richardjnk

  Wat kraaien die (ex)politici toch!

 2. richardjnk

  Wat kraaien die (ex)politici toch!
  Willen ze met een ongenuanceerde kreet toch vooral de koppen halen?
  Ze moeten toch weten dat:
  1. de maximale aflossingsvrije hypotheek veelal tot maximaal 70% van de waarde van het huis kan worden afgesloten. Dus zelfs met 30% prijsdaling er nog dekking is.
  2. er toch een groot verschil is tussen een aflossingsvrije hypotheek afsluiten op latere leeftijd of als starter op jongere leeftijd. Immers als je overwaarde hebt waarom zou je je huis volledig aflossen als je nog maar gemiddeld 10-20 jaar hebt te leven. Voor je erfgenamen?

 3. Floris Maaskant

  Zalm weet natuurlijk ook dat wij (Nederland) als het tegenzit in een keer gedegradeerd worden tot ‘een’ Spanje, als de financiële markten eenmaal goed door krijgen hoe die hypotheek markt hier in elkaar zit.

 4. Cornelis Berend

  Ik blijf voor het aftrekbaar maken van de aflossing. Kan je ook toepassen op de hypotheken die al lopen.

  Bankiers hebben zelf laten zien wat je met een goede incentive (lees bonus) aan slechtheid en kortzichtigheid in mensen kan losmaken. Tijd om ‘de incentive’ in te zetten voor positieve ontwikkelingen en de verprutste financiële toestand weer gezond te maken. De oplossing daarvoor zal niet van een bankier komen, want bij een gesmeerd lopende economie en wat gezond verstand heb je geen bankiers nodig.

 5. malky

  Als je belastinggeld aan failliete staatjes aan de middellandse zee blijft uitdelen zal je vroeger of later de rekening moeten betalen, die schuift Zalm nu door.

  Overigens dit is toch de voormalig directeur van de DSB die schaterend toe stond te kijken toen zijn bank crashte?
  Heb me altijd verbaast hoe zo´n persoon vervolgens bij de ABN terecht kan komen, nederland ten voeten uit.
  Geen seconde serieus nemen.

 6. uknowme

  Wat kunnen ex politici tot 180 graden veranderen van mening. Zalm tijdens zijn ministerschap: handen af van de hypotheekrente. Zalm als bankier: zie hierboven. De absolute kroon spant hierin Christine La Garde. Die de dag na haar aftreden als minister van financien van frankrijk en aantreden als hoofd van het IMF al gelijk 180 graden van mening veranderde. Totaal ongeloofwaardig zijn deze personen!

  • RonaldJohannes

   Ongeloofwaardig maar ook gevaarlijk onbetrouwbaar. Deze opportunisten zijn in staat om letterlijk elke mening over te nemen als ze daar belang bij hebben. Pas op deze mensen als de tijden echt slecht worden.

   (in antwoord op uknowme)
 7. uknowme

  Ik heb een beter plan:
  Nieuwe gevallen: alleen de allereerste hypotheek die je afsluit in je leven is aftrekbaar voor max het % wat op dat moment bij je inkomen past. Wel moeten hypotheken dan onbeperkt kunnen meeverhuizen en zou je er 40 ipv 30 jaar over mogen doen met de aflossing.
  Bestaande gevallen: 1e 10 jaar niets veranderen, belastingtechnisch aflossen gaan stimuleren (door bijv dat je je aftrek behoud over afgeloste bedrag). Nu reeds aankondigen dat over 10 jaar de aftrek van bestaande gevallen stapje voor stapje wordt teruggebracht

 8. RonaldJohannes

  Ach het type mannetje dat met elke functie die hij bekleedt ( helaas ) een ander geluidje uit z’n strotje laat komen. Als hij nog actief was in dat politieke clubje kwam er een ander vals deuntje uit dat mondje. Niets van aantrekken. Het is waarschijnlijk niet eens z’n eigen mening.

 9. Edward_II

  Het enige dat direct afgelost moet worden is meneer Zalm.

 10. Rudi van Driel

  wat een domme man , niemand kan voorkomen dat huizenbezitters met een restschuld komen te zitten als het huis met verlies verkocht moet worden. of je een annuïteitenhypotheek of een spaarhypotheek of welke vorm dan ook hebt blijf je met een restschuld , heeft dus niets met renteaftrek te maken ! een typische politiekventje , bek gaat wel open maar komt geen zinnig geluid uit

Reacties niet toegestaan