Griekenland is blut en Varoufakis maakt zichzelf belachelijk

Griekenland is blut en haalt amper het einde van volgende maand, zo zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gisteren in Brussel. Hij werd in de Eurogroep-vergadering bespot om zijn presentatie van de Griekse hervormingen. Het schema van pijlen, lijnen en vage termen werd door de Britse Harvard-econoom Robert Barro 'hilarisch' genoemd. ''Dit schema is duidelijk onderdeel van de Griekse strategie om een reputatie van krankzinnigheid te vestigen.'' Verder is er weer weinig gebeurd in de 'beslissende' vergadering. ''Het is beter weer, het is warmer, en verder is er weinig nieuws,'' zo vatte de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble de situatie samen. ''Geen teleurstellingen, maar ook niet veel vooruitgang." Dijsselbloem zei na afloop dat hij hoopt op een akkoord met de Grieken vóór ze blut zijn, 'maar het is aan de Grieken zelf om hun liquiditeitspositie te regelen'. De 7,2 miljard euro die Griekenland nog is toegezegd komt pas gefaseerd vrij nadat de nieuwe regering het steunplan van haar voorganger heeft overgenomen en gaat uitvoeren.  

Bron(nen):   AD      

47 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Wat is de waarde van een akkoord als ze het niet kunnen naleven. Eruit! Lang hoopte ik dat de EU deze hobbel kon overwinnen. Maar na het flirten met Rusland, terwijl de EU miljarden naar Griekenland stuurt, is elk resterend beetje sympathie bij mij weg. Nogmaals; eruit! Ze hebben ons niets te bieden, behalve mooi weer dan.

  • Hector

   “Ze hebben ons niets te bieden”

   Werp even een blik op de wereldkaart of trek je oude bosatlas even uit de kast en zie de strategische positie die Griekenland inneemt op de kaart en je begrijpt als het goed is meteen waarom Griekenland altijd in de EU zal blijven. Anders heeft Putin via de Bosporus toegang tot de middellandse zee en dat wil men niet in Washington en ook niet in Brussel. De grieken krijgen dus tot in lengte van dagen geld vanuit Europa en anders wel vanuit de VS.

   (in antwoord op AT)
 2. Dutchy

  Onmogelijke keuze of verder verstikkende keuzes maken en je hoofd in de strop steken of je bevolking in de steek laten. We moeten de realiteit onder ogen zien en dat Europa de banken heeft gered in noord Europa en dan moeten we nu beslissen wat we er mee gaan doen? Nog meer de gewone Griek uitpersen, er is niks meer, wat anders? Schulden afschrijven? Je moet ze in ieder geval weer perspectief geven aan de gewone Griek.

  • DennisK

   Zoals Yanis Varoufakis zegt op zijn interessante website http://yanisvaroufakis.eu/ , leven we sinds 2008 in een “Bankroetocratie”. Denk dat hij een degelijke intellectueel is, maar geen kundige politicus.

   (in antwoord op Dutchy)
   • Dutchy

    Denk dat je daar gelijk in hebt. Misschien is hij alleen aangesteld om de boel een beetje wakker te schudden en dan weer met een ander door te gaan.

    (in antwoord op DennisK)
 3. Templein

  Zo zal het ook ons vergaan op langere termijn. De banken en bedrijven maken van zowel landen als particulieren hun schuldenaren. Zowel landen als burgers blijven gehoorzaam aan hen vanwege de schulden. Wij burgers hebben hypotheken en komen niet in opstand, want we moeten aan onze aflossingen voldoen.

  De Grieken doorzien het, maar krijgen van ons onnozelen, geen kans om weer een democratisch Europa te maken. Zij moesten 20.000 artsen ontslaan die nu werkloos thuiszitten, terwijl de levensverwachting en gezondheid van de bevolking enorm achteruit gaat. Zij moesten hun vliegvelden heel goedkoop verkopen. Zij moeten nu hun havens verkopen. Wat levert dat op?

  Straks valt heel Europa uit elkaar omdat de bevolking niet meer telt, maar wel het systeem.

 4. bladvoormijnmond

  Zolang Griekenland niet van plan is om de belasting te hervormen en de fraude aan te pakken, te privatiseren en pensioengerechtigde leeftijd te verhogen gebeurt er niks.
  Griekenland is aan zet.
  Ze hebben gelogen en bedrogen.
  Deze minister maakt zichzelf belachelijk door elke keer opnieuw z,n collega,s i n de EU te schofferen.

  • John_Rambo

   Net zoals nu kost wat kost Griekenland IN de EU moet blijven (Rusland zou er een groot voordeel bij hebben als ze eruit gingen), zo graag wou Amerika en ander landen hen er toen ook in. Niet voor niks willen ze in Brussel zoveel mogelijk blutte landen erbij hebben. Ze hadden helemaal niet de zaak hoeven flessen. Brussel had dat desnoods zelf gedaan.

   Hoe ga je de belasting ‘hervormen’ (Belachelijk woord trouwens, dat te pas en te onpas uit de kast gehaald wordt), als de burger al geen geld meer heeft?

   Weet je wie zichzelf echt belachelijk maakt?
   De mensen die zich door politici wijs laten maken dat het allemaal wel goedkomt, als er maar genoeg belasting opgehaald wordt.
   “Dat geld gaan we terugkrijgen, met rente!!!” Hoe naïef.
   Je kunt jezelf niet rijk lenen.
   Griekenland heeft nu geen geld, en straks ook niet.

   (in antwoord op bladvoormijnmond)
 5. Burgermans

  Gooi die dieven en oplichters toch de muntunie uit. Een misdadiger die zijn leven niet wil beteren verdient geen coulance.

  • John_Rambo

   Stel, iemand bij jou in de straat heeft een geweldig idee.
   Je gaat een ‘unie’ vormen met alle andere bewoners in de straat.
   Iedereen heeft er voordeel bij. Zo mag je straks bij mekaar de deur platlopen zonder kloppen, en krijgt iedereen andere sloten, waarop een en dezelfde sleutel past. En ook nog een bankrekening voor de hele straat.
   Ook is er een ongekozen baas, die bepaalt wat jij vanavond eet.

   Niemand zal dit een goed vinden, want dit is vragen om bestolen te worden.

   Maar waarom vonden we het dan wel een goed idee om een unie met andere landen te vormen?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Twan

    “Wij” vonden het GEEN goed idee voor een unie maar de flapdrollen in Den Haag, die wel!

    (in antwoord op John_Rambo)
    • John_Rambo

     Wat zou jij doen als je rücksichtslos de burger kon belazeren? (Als je het van de anonieme massa kon stellen?) Want dat is het. Ons belastinggeld gaat linea recta naar de banken. Politici zijn echt geen idioten hoor. Als je dat gelooft, is het alleen in hun voordeel (“Ach, ze kunnen er niks aan doen. Het zijn ook zo’n zielige sukkels” Net als die 2e hands autoverkoper die je die auto zonder motor verkocht). Het is al heel lang geleden allemaal zo uitgedacht. Wat dacht je dat er bijvoorbeeld op zo’n Bilderberg bijeenkomst besproken wordt, behalve hoe ze het volk een poot uit kunnen trekken, en een oor aan kunnen naaien?

     Politici zijn gekozen oplichters.
     Niks gebeurt per ongeluk.
     Mijn moeder van 70 zou nog betere beslissingen kunnen maken.

     (in antwoord op Twan)
   • Burgermans

    Je kunt Zalm en Balkenende misschien naïviteit verwijten maar je kunt ze niet verantwoordelijk maken voor de corruptie en het bedrog van de Grieken.

    (in antwoord op John_Rambo)
    • kwikfit

     Kom zeg, het was toen toch allang bekent hoe sommige landen aan creatief boekhouden deden en er een iets andere kijk op nahouden dan de westerse landen.
     Toch moesten die landen zo snel mogelijk in de euro-groep komen… om er een sterke munt van te maken was het argument.Er waren toen toch ook al heel wat weldenkende mensen die daar hun vraagtekens bij zetten.
     Maar de politici wisten het beter.

     (in antwoord op Burgermans)
     • utsjaermets

      Georchestreert door het gilde van Goldman Sachs met op dat moment in hun gelederen….ene ….Goh, hoe heet ie ook alweer ?
      En als je die club geloofde (en dat deed je omdat je de Griekse rekenkunsten accepteerde) ben je :
      – of onbekwaam -> oprotten
      – of een bewuste oplichter -> de bak in.

      (in antwoord op kwikfit)
    • Dutchy

     Daarnaast waren Frankrijk en Duitsland die ook zondigde tegen de regels toen het hun niet uitkram. Dus dikke boter op hun hoofd allemaal.

     (in antwoord op Burgermans)
    • John_Rambo

     Ik noem het geen naïviteit, omdat 90% van het volk de bui al zag hangen. Zijn politici dan zoveel meer achterlijk of naïef dan de doorsnee Nederlander met alleen zijn boerenverstand?

     >>Gelegenheid maakt de dief.<<
     En, Oh Boy, wat hebben we ze veel gelegenheid gegeven om de tent leeg te roven. En nog steeds.
     Zij lachen je vierkant uit voor je geloof in hun naïviteit, terwijl zij hun zakken vullen.
     "Power corrupts, and absolute power corrupts absolutely."
     Ikzelf zou ook zoveel mogelijk slaatjes proberen te slaan, als je mij de gelegenheid gaf, dat geef ik gewoon toe.
     Daarom geloof ik dat je gewoon niemand de gelegenheid moet geven. Mensen zijn geen heiligen. En zeker politici niet. Hun 'vak' trekt de ergste soort mensen aan, en haalt het slechtste in hen naar boven.
     Ik snap echt niet dat er mensen zijn die blijven geloven dat we 'leiders' nodig hebben, om ons tegen de boze buitenwereld te beschermen, terwijl de beschermers zelf van de ergste soort zijn.

     (in antwoord op Burgermans)
 6. koelekikker

  Weg geleend geld,dit was van tevoren al te bedenken,maar Dijsselbloem en zijn EU cornuiten blijven geloven in wonderen.

  • bladvoormijnmond

   De PVV gelooft in wonderen. De EU doet het uitstekend. Ze laten de bevolking van Griekenland niet in de steek. Dat heet fatsoen. Voor egoïsten moeilijk te begrijpen.

   (in antwoord op koelekikker)
   • koelekikker

    Wat doet de EU uitstekend,het stelen en weggeven van gelden opgestreken uit de zak van de belastingbetaler die verders geen zeggenschap heeft? Ontgaat mij gelijk even waarom jij de PVV erbij moet halen #fobie

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
   • Sjaak

    De EU doet het uitstekend…

    Daar verschillen niet alleen de meningen maar ook de cijfers over. En als het al “goed” gaat dan gaat dat van mijn centen, weesjewel?

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
   • Burgermans

    LOL
    Leugenaars en oplichters helpen is morele zwakte en zeker geen fatsoen.

    Je kunt zeggen over de Heer Wilders wat je wilt maar wat Griekenland betreft heeft de Limburgse oppositieleider wel 100% gelijk gekregen.

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
  • John_Rambo

   Denk je nou écht dat zij dat geloven? Misschien ben jij dan slimmer dan Deiselblom.
   De Grieken krijgen dat geld overigens niet. Het gaat gelijk naar de schuldeisers, waarna de schuld weer oploopt.
   Dat kon iedereen bedenken, maar in de politiek spelen andere belangen als belastinggeld.
   Alleen de banken hebben hier voordeel bij.
   Ze krijgen gewoon betaald van belastinggeld.

   Beter was het als de Grieken uit de EU gingen, en gingen handelen met Rusland.
   Nu worden ze compleet beroofd en leeggezogen.

   (in antwoord op koelekikker)
   • koelekikker

    Een beetje barmhartige samaritaan geloofd in alle goedheid en in die box zit Dijsselbloem weggever,ik ben niet slimmer maar wel een realist met gezond verstand.

    (in antwoord op John_Rambo)
 7. Frost

  Jeetje de Grieken hebben het gedaan hoor! poe poe nou nou. Wat zijn het toch dieven en oplichters die grieken. Grappig dat heel wat reageerders de Grieken de schuld geven. Het hadden zomaar ook Italië, Spanje ,Portugal, Frankrijk, Ierland kunnen wezen(die komen waarschijnlijk nog).

  De echte schuldigen zijn de (ex)politici/bankiers die de munt unie hebben bedacht en opgezet zie de creatieve boekhouding van Goldman Sachs hier ook eerder genoemd in de commentaren, maar ook elke Europese burger van diezelfde muntunie die allemaal juichend met de afhaalcoupon de euromuntjes zijn gaan afhalen op het postkantoor, hoezo blij gemaakt met een dooie mus.

  Maar het volk blijft geloven dat de volksvertegenwoordigers het volk vertegenwoordigen echter behartigen zij alleen hun eigen belangen en die van hun toekomstige werkgevers. maar ga vooral stemmen want wie niet stemt mag ook niet klagen.

  En het nieuwste plan, dat mij een beetje doet denken aan de invoering van de Euro is het TTIP verdrag dat ook zo lekker wordt doodgezwegen in de media.(maar natuurlijk heel goed is voor ons burgers) want wij vertrouwen onze (r)overheid blindelings. Totdat dat weer gierend uit de klauwen loopt.

  maar dan kunnen we gelukkig de schuld weer neerleggen bij de Grieken.

  • bladvoormijnmond

   Wat is er mis met het TTIP verdrag ? Handels verdragen zijn altijd goed voor de economie. Zeker tussen bondgenoten

   (in antwoord op Frost)
   • Frost

    Het recht op winst voor bedrijven wordt in dit verdrag boven het
    democratische recht van Europese burgers gesteld. Het zou bizar zijn als
    energiebedrijven straks democratische wetten en regels die milieu en
    gezondheid beschermen, aan kunnen vechten buiten de rechtbank om. zie: investor state dispute settlement mechanism’ (ISDS)

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
    • bladvoormijnmond

     In het eerder aangehaalde onderzoek van BDI is te lezen dat Nederland in 2013 de grootste ontvanger was van Amerikaanse investeringen. In dat jaar werd een gigantisch bedrag van 600 miljard dollar geïnvesteerd in Nederland, veelal in holdings.

     TTIP verdrag is nog niet uitgewerkt en uiteindelijk beslissen de rechtbanken. Wederzijds vertrouwen is nu belangrijk. Wanneer de VS en de EU nader tot elkaar komen kunnen we steviger blok vormen tegen China.

     (in antwoord op Frost)
     • Frost

      Het is leuk dat je het wederzijds vertrouwen aanhaalt.

      Met dit verdrag krijgen Amerikaanse investeerders toegang tot na genoeg alle sectoren van de Nederlandse economie, aangezien Nederland nauwelijks iets afschermt in tegenstelling tot de Amerikanen.
      Dus wij zetten de deur wagenwijd open terwijl wij voor een gesloten deur staan.
      Dan moet ik als burger vertrouwen hebben in de (volks)vertegenwoordigers die handelen in het belang van ons allen?
      En daar komt de vergelijking met de invoering van de euro weer om de hoek kijken.
      We worden ergens ingeloodst met de beste bedoelingen, want wat is er mis met verdragen? zeker tussen bondgenoten, wie kan daar nu op tegen zijn?
      Maar zitten we er éénmaal in komen we er nooit meer onder uit.

      (in antwoord op bladvoormijnmond)
     • Sjaak

      Dan moet ik als burger vertrouwen hebben in de (volks)vertegenwoordigers die handelen in het belang van ons allen?

      Ik neem aan dat je ogen al een tijdje wagenwijd open staan? Wie beschermd jou tegen de overheid? Wie controleert de controleur?

      (in antwoord op Frost)
     • Frost

      Als je een beetje inzicht krijgt hoe het systeem is opgezet, waarom hij zo is opgezet, en wie ervan profiteren dan wordt het moeilijk je ogen ervoor te sluiten.

      Dat beetje inzicht krijg je als je het woord kapitalisme googled en het eerste zoekresultaat onder de afbeeldingen ziet.

      (in antwoord op Sjaak)
     • Sjaak

      Vanavond m’n buik weer vol gekregen na een uitzending van Zembla over het willens en wetens uitbuiten van goedkope Europese arbeiders in Nederland. Van hoog tot laag is men op de hoogte en het gaat gewoon door! Kapitalistenmafia, zo mag je het inmiddels wel noemen.

      (in antwoord op Frost)
     • Jaap Aap

      En wie bezondigen zich aan die “uitbuiting”? Ik zou zeggen, in z’n algemeenheid, een bepaalde groep werkgevers. Nu heb ik vooralsnog weinig plannen gezien van je vriend Wilders om deze uitbuiters aan te pakken.

      Zou dat toevallig zijn omdat zij het ook zijn die zijn partij financieren en in ruil daarvoor met rust gelaten worden? Zomaar een vraag waarop we voorlopig nog geen antwoord zullen krijgen want transparantie staat niet echt hoog in het vaandel van de PVV. Maar het geeft wel aan waarom het zo belangrijk is dat politieke partijen democratisch en open zijn.

      (in antwoord op Sjaak)
     • Sjaak

      De PVV, ja die waarschuwd al jaren tegen deze Griekse maloterij.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Sjaak

      Yep, de Hermische wereldorde, waarin communaal eigendom geprivatiseerd wordt zodat de democratie ondermijnt kan worden ten gunste van de dictatuur van de markt. Het internationaal monetair fascisme. Het vreemde is trouwens dat aardig wat aandeelhouders wijzelf zijn via pensioenfondsen etc. Maar dat wij totaal geen zeggenschap hebben over deze aandelen. Of beter gezegd, ons aandeel.

      (in antwoord op bladvoormijnmond)
   • Sjaak

    Als je tijd hebt, kijk dan even naar Arjan Lubach, hij doet uit de doeken waar het stinkt!

    https://www.youtube.com/watch?v=yY0jQpNuo74

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
 8. wwoud

  Failliet is de Griekse overheid allang. Een noodgreep in het rampenfonds van de Griekse centrale bank bij het IMF om aldaar schulden af te lossen, zegt voldoende, En de 650 miljoen die daaraan onttrokken zijn moeten binnen twee weken weer worden aangevuld. Niettemin moet er weer Geld naar Griekenland vloeien om het land niet in chaos te laten vervallen. Hardleerse Griekse politici moeten blijkbaar nog steeds leren dat daar iets tegenover moet staan en dit niet bestaat theoretische lessen over hervormingen van het economische en monetaire beleid van de gehele EU en de Eurozone.

 9. quikfit

  Zijn ze blut? Het moet niet gekker worden…

 10. Burgermans

  Net goed. Ik gevoel geen greintje medelijden met die natie van dieven en bedriegers.

  • Sjaak

   Alleen wel heel erg jammer dat dit uiteindelijk over de rug gaat van de volkomen onschuldige Griekse gewone man.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    In een democratie is niemand onschuldig. De Grieken hebben jarenlang willens en wetens geprofiteerd van Europa en bewust corrupte politici gekozen.

    (in antwoord op Sjaak)
    • Joshua Musquita

     verder kijken dan je neus lang is . Zelf op onderzoek gaan en niet zomaar wat roeptoeteren . EU moest groot worden en dus werden de Grieken door Goldman Sachs geholpen bij het manipuleren van de cijfers zodat zij alsnog lid konden worden . En onderzoek de rol van Papademos maar eens . Nadat Giorgos Papandreou een referendum uitsprak greep de dictatuur in en plaatste een Goldman Sachs puppet als premier . Hoezo democratie .

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Onzin. Griekenland is gewoon een parlementaire democratie en in een democratie zijn de kiezers verantwoordelijk voor de politici die ze hebben gekozen. Het is dus de eigen schuld van de Grieken dat ze corrupte en incompetente politici hebben gekozen.

      (in antwoord op Joshua Musquita)
 11. Joshua Musquita

  Ik hoop dat ze er uit gaan stappen . Heb meer het gevoel dat Brussel hen koste wat kost binnen willen houden . EU is een kaartenhuis en als er een kaart omvalt dan zou het logisch zijn dat alle kaarten omvallen .

 12. Joshua Musquita

  Er is er maar één die zich sinds zijn aantreden belachelijk maak en dat is Jeroen Rommeke Dijsselbloem , die nu aan het lobbyen is voor nog een termijn .

 13. wwoud

  Nee hoor, na de redding is vóór de redding. Hoe nader een Grexit komt, des te verder trekt hij terug. Er komt weer een hulppakket tot einde maart 2016 voor een regering, die sinds begin februari heel Europa aan de neus door dit Pinokkio Circus voert..

Reacties niet toegestaan