Topeconomen: ”Schaf contant geld af”

Topeconomen pleiten voor het afschaffen van contant geld. Het is niet langer nodig en zonder cash zijn illegale markten makkelijker op te heffen, stellen ze. "Met de huidige technische mogelijkheden zijn munten en biljetten in feite een anachronisme", aldus de Duitse econoom Peter Bofinger in Der Spiegel. Als contant geld verdwijnt, is het bovendien veel makkelijker om markten voor drugs en zwartwerk, aan te pakken, denkt hij. De voormalige hoofdeconoom van het IMF Kenneth Rogoff is het met hem eens. Hij stelde in Handelsblatt voor om als eerste stap enkel nog de kleinere coupures uit te geven om zo illegale transacties en belastingontduiking te voorkomen. "Een zeer groot deel van de negatieve bijwerkingen van het gebruik van contant geld hangt samen met de grotere bankbiljetten. Als de uitgave daarvan stopgezet wordt, dan heeft men al veel bereikt." Tenslotte zou het ook gunstig zijn voor het monetaire beleid. "Als geldhouders kunnen uitwijken naar renteloos contant geld, dan kan de centrale bank de rente niet te ver onder nul laten dalen, ook niet wanneer dat zinvol zou zijn om een slechte economie weer op gang te trekken", klinkt het.

Bron(nen):   Knack      

36 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kwikfit

  … Als geldhouders kunnen uitwijken naar renteloos contant geld, dan kan de
  centrale bank de rente niet te ver onder nul laten dalen, ook niet
  wanneer dat zinvol zou zijn om een slechte economie weer op gang te
  trekken”….
  Klinkt als: Als de staat/eu u van uw geld willen beroven kan dat alleen als al uw geld digitaal is.Bij geld in een ouwe sok lukt dat niet … dus n goede reden om deze uitweg voor u af te willen sluiten.

  • bladvoormijnmond

   Oh dus dan maar betalen met schelpen?

   (in antwoord op kwikfit)
  • FritsB

   Bovendien een rare opvatting. Handel draait alleen lekker als er voldoende geld beschikbaar is, en geld wordt pas beschikbaar gesteld als daarop verdiend kan worden. Doen economen alleen aan wiskundige modellen en kopen ze nooit iets in het wild?

   (in antwoord op kwikfit)
   • kwikfit

    Mij lijkt dat als je een slechte economie wilt lostrekken je moet zorgen dat de klanten zoveel mogelijk geld in hun portemonnee hebben . Als er via trucs en negatieve rente geld ontrokken wordt aan potentiële klanten blijft er voor hen minder over om uit te geven.
    Maar ja, ik ben dan ook geen top econoom :-))

    (in antwoord op FritsB)
  • Sjaak

   Als ze dit doorzetten wordt het nog erger: Cashgeld wordt dan strafbaar.

   (in antwoord op kwikfit)
  • Noah Knowles

   ☣☣☣☣☣☣-welinge–with,the,google yahoo,twitter,best

   Read Full Article

   ☣☣☣☣☣☣☣Get More Info ☛ SEE MORE HERE’S

   (in antwoord op kwikfit)
 2. quikfit

  Meer macht naar de dictators….

  Als dit doorzet krijg je ruilhandel (LETS (van Local Exchange Trading System of Lokaal Economisch Transactie Systeem) ….ik wat drugs….waarvoor ik bijvoorbeeld het huis van de drugsdealer opknap….

  Allemaal luchtfietserij….

  • bladvoormijnmond

   Drugs? Ben je daar nu nog niet mee gestopt?

   (in antwoord op quikfit)
   • Sjaak

    Heb je ook nog een inhoudelijke reactie of kom je hier alleen maar om te trollen?

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
    • knarf2

     hoi Sjaak , long time no see…..maaruh …wat denk je zelf?

     (in antwoord op Sjaak)
     • Sjaak

      Het is een rethorische vraag, puur retorisch! Maar héé… hij moet gesteld worden, al was het maar om de trollen te exponeren.

      (in antwoord op knarf2)
 3. Dead Silence

  Ik draai buiten het licht. Zoveel mogelijk.

 4. Janneke van Vught

  Topeconomen hebben tijdens de crisis alleen maar lopen roepen en geen enkele oplossing geboden. Topeconomen leven klaarblijkelijk onder een hele grote steen en weten niet hoe de werkelijke wereld er uit ziet. Het zwarte en grijze circuit heeft wel degelijk een belangrijke functie in de economie. Niet in die van de economen maar wel in de maatschappij.

  • Sjaak

   Topeconomen zijn zo top geworden omdat ze aan de top staan en stonden. Dat willen ze graag blijven doen dus raad eens? Cash afschaffen.

   (in antwoord op Janneke van Vught)
 5. Overseasz

  Slechts een theorie dit. Mensen willen contant geld, desnoods in kleinere coupures`zoals in de VS (grootste biljet 100$). Dus blijft het bestaan.

 6. pasbaxo

  Met cashgeldbetaling gedurende enkele weken kan men controleren of
  valse pasgebruikers of anderszins fraudeurs toch elektronisch geld afschrijven van je rekening.

 7. Vogelbeest

  Zodra een politicus me kan overtuigen dat de politiek er voor het volk is valt er over te praten.
  Volgens mijn huidige standpunt is het voornaamste doel van de politiek om de burger zoveel mogelijk uit te melken. Dat geld delen zij in hun oneindige wijsheid dan weer uit aan allerlei groepen die er zelf niet voor gewerkt hebben, en aan allerlei projecten waar we niet om gevraagd hebben.
  Minder als 10% van wat de Nederlandse automobilist uitgeeft aan belastingen voor zijn auto wordt daadwerkelijk besteed aan wegen. En dan heeft men nog het lef om over rekeningrijden te praten. Als iedere euro die de automobilist aan belastingen over zijn auto betaalt daadwerkelijk was uitgegeven aan wegen en onderhoud was heel Nederland geasfalteerd en had er nog nooit 1 file gestaan.

 8. Grietver

  Zo’n monopolie op geld is ook reuzehandig om banken overeind te houden. De klant kan geen kant op en je kan vragen wat je wil om de tekorten aan te vullen.
  Eerst gaat de overheid belasting heffen over je inkomsten. En daarna gaat de (door diezelfde overheid beschermde) bank nog eens afromen.

 9. Petercas

  Zonder banken en economen is nederland rijk.

 10. Pier Lansink

  Niet intuinen!
  Dictatuur over alle mensen.
  Doordat dan elke transactie banken noodzakelijk maakt.

  Wij willen contant geld!

  De economen zijn of onmetelijk naief en niet op de hoogte van deze criminele wereldagenda. En ze zijn er in geluisd door hun onderwijskerk. Of ze weten het en zijn propagandist.

  Simpel.

  • Sjaak

   Het is inderdaad simpel maar ze blijven deze ballonnetjes oplaten hoor, iedere keer weer totdat ze hun zin krijgen. Lang leve Bilderberg, weesjewel?

   (in antwoord op Pier Lansink)
 11. Peter Bakker

  Dat zou de natte droom van de politiek (en de banken) zijn: totale controle. Zwart geld is de olie van de economie. Ik ben in principe tegen zwartwerken maar ik ben nog meer tegen een totalitair systeem.

 12. HBaergroy

  “Als contant geld verdwijnt, is het bovendien veel makkelijker om markten voor drugs en zwartwerk aan te pakken”.

  De zoveelste slag in de lucht in de heilige oorlog tegen drugs. Die kruistocht graaft zich, als een maatschappelijk kankergezwel, wel steeds dieper in de structuren in.

  Drugs en eh, zwartwerk? Zwartwerk, wanneer hebben we die term voor het laatst gelezen? Er moest kennelijk nog wat bij om de onzin te verbloemen.

  • Sjaak

   Follow the money en je weet uit welke koker dit onzalige idee komt en waar ze naartoe willen. de gemiddeld consument lijkt nog het meest op eenm schaap dus die laat zich dit soort levensgevaarlijke ideetjes gewoon overkomen.

   (in antwoord op HBaergroy)
 13. Marco Gorter

  Laten we eerst een pilot in Griekenland doen.

 14. wwoud

  Begin eerst eens met de vijfhonderd biljetten af te schaffen. Die heeft niemand nodig als het op contant geld aankomt.

 15. Kai

  Weer een middel om de slavernij te doen herleven.Over mijn lijk!

 16. Burgermans

  Terug naar de ruilhandel.

 17. bladvoormijnmond

  Natuurlijk heeft contant geld z,n laatste tijd gehad.
  Alleen fraudeurs willen nog contant geld.

 18. Ottogaai

  Onzalig idee. Meteen afserveren die onzin.

  Waar waren die ‘top’economen trouwens in 2008 toen ze de financiële crisis niet aan zagen komen?

  • Sjaak

   Cashloos is een begin van het einde! Zonder cash heeft de mens geen vrijheid meer en is hij vervolgens niet meer onafhankelijk. Dat is uiteraard de achterliggende (geheime) agenda van de Bilderbergkliek.

   (in antwoord op Ottogaai)
 19. Ko Herent

  Meer biljetten en minder munten, daar stem ik voor. Terug naar de 20 Frank biljetjes.

 20. knarf2

  hahaha , echt deja vu , de hele club zit hier , whahahahaha

 21. Wihmstra

  Moeten al die kinderen op de vrijmarkt op Koningsdag dan een pinapparaat aanschaffen?

 22. DoubleUC

  Ik zie een glorieuze toekomst voor de Bitcoin.

Reacties niet toegestaan