‘Maximum hypotheekschuld moet verder omlaag’

Het maximale bedrag dat mensen moeten kunnen lenen voor een huis, moet verder omlaag. Dat staat in een adviesrapport dat minister Jeroen Dijsselbloem donderdag naar de Tweede Kamer stuurt, schrijft de Volkskrant.

Het rapport is opgemaakt door een nieuw adviesorgaan van de regering, het Financieel Stabiliteitscomité (FSC). Door de verlaging van het hypotheekbedrag, in dit advies gesteld op 90 procent van de koopsom, moet worden voorkomen dat huizenbezitters met een restschuld blijven zitten als er opnieuw crisis ontstaat, stelt de Volkskrant.

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan het FSC ligt, gaat het kabinet nog een stap verder en wordt het hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.

President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, is de voorzitter van het adviesorgaan FSC. Knot pleit er al jaren voor dat huizenbezitters niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis zouden mogen lenen. Het FSC heeft in december vorig jaar ook al gesproken over een verlaging van de hypotheeklimiet.