Nee-stemmers nemen riante voorsprong

Het lijkt er steeds meer op dat de nee-stemmers bij het referendum in Griekenland een meerderheid gaan behalen. Rond 19.45 uur (Nederlandse tijd) was ruim 24 procent van de stemmen geteld. Uit de cijfers, gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, bleek dat 60,54 procent tegen de voorstellen van de Europese geldschieters hebben gestemd.

De opkomst bij het referendum ligt bijna op 58 procent. Bijna 5 procent van de mensen bracht een ongeldige stem uit, 0,75 procent stemde blanco.

De kiezers hebben met hun stem tegen de voorstellen ogenschijnlijk uitgesproken premier Alexis Tsipras te steunen. Hij riep de bevolking op tegen de plannen van de geldschieters te stemmen. De Griekse regering kondigde onmiddellijk na het sluiten van de stembussen aan opnieuw te willen gaan praten met de geldschieters over een alternatief akkoord. ,,De mening van het volk is duidelijk'', liet woordvoerder Gabriel Sakellaridis weten. Volgens hem moet een nieuw akkoord binnen 48 uur ondertekend kunnen worden.