Aziatische beurzen op verlies na Grieks ‘nee’

De aandelenbeurs in Tokio stond maandag in de min. Beleggers reageerden op de overwinning van het nee-kamp bij het referendum in Griekenland, waardoor de toekomst van het land binnen de eurozone nog onzekerder is geworden. Ook de andere indices in het Verre Oosten kleurden rood.

De toonaangevende Nikkei-index stond omstreeks 05.30 uur (Nederlandse tijd) 1,6 procent lager op 20.215,16 punten. De Hang Seng in Hongkong speelde 3,4 procent kwijt terwijl de graadmeters in Seoul en Sydney respectievelijk 1,6 procent en 1,3 procent inleverden.

Vooral bedrijven die een flink deel van hun omzet in Europa halen, gingen lager. Zo speelde Asahi Glass, met meer dan een vijfde aan opbrengsten uit Europa, 2,2 procent kwijt. Makita, bekend van onder meer boorgereedschap, daalde 2 procent. Dit bedrijf is voor 42 procent van zijn omzet afhankelijk van Europa

Chinese uitzondering

Positieve uitzondering was de Shanghai Composite, met een winst van 2,7 procent. China staakt voorlopig de notering van nieuwe bedrijven aan de aandelenbeurs, terwijl de top van Chinese effectenhandelaren besloot om voor ten minste 120 miljard yuan (17,3 miljard euro) aan aandelen te kopen.

De afgelopen drie weken raakte de index bijna 30 procent aan waarde kwijt, door zorgen over de stroom aan beursgangen op de Chinese markt en de strengere regels voor beleggen met geleend geld. Het afgelopen jaar verdubbelde de waarde van de aandelen nog.