Beurzen maken verliezen grotendeels goed

De Europese beurzen hebben dinsdag een flink deel van de zware koersverliezen van een dag eerder goedgemaakt. Na een toch al positieve opening gaven stimuleringsmaatregelen die de Chinese centrale bank aankondigde de handel vanaf het middaguur een extra zetje in de rug.

De leidende AEX-index in Amsterdam, die maandag meer dan 5 procent inleverde, sloot dinsdag 4,1 procent in de plus op 436,68 punten. De MidKap kreeg er 4,3 procent bij en eindigde op 645,43 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 5 procent hoger de handel uit.

De Volksbank van China verlaagt de rente in een poging de economische groei te stimuleren. Ook worden de kapitaaleisen voor banken versoepeld, zodat zij meer kunnen uitlenen. De beurs in Shanghai had eerder op de dag nog een duikeling gemaakt van 7,6 procent, na de koersval van 8,5 procent op maandag.

DSM

De sterkste stijger in de AEX was ING met 7,1 procent winst. Chipmachinebouwer ASML en uitzender Randstad werden respectievelijk 5,5 en 5,1 procent meer waard. De enige dalers bij de hoofdfondsen waren verzekeraar Delta Lloyd en kunstmestbedrijf OCI met verliezen van 0,7 en 0,3 procent.

DSM won 3,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf snijdt harder dan voorzien in de kosten en schrapt de komende twee jaar 900 tot 1100 banen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Bij de lokale fondsen werden de cijfers van vermogensbeheerder Van Lanschot goed ontvangen. Het aandeel steeg 8 procent.

Euro

In Londen won BHP Billiton 5,5 procent. Het grootste mijnbouwconcern ter wereld zag de halfjaarwinst halveren, maar handhaaft zijn dividend. Verzekeraar RSA won 3,9 procent na een overnamebod van 5,6 miljard pond door de Zwitserse branchegenoot Zurich Insurance Group (plus 2,5 procent).

De euro was 1,1415 dollar waard, tegen 1,1594 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen op maandag. De olieprijzen krabbelden op na de recente prijsdalingen. Een vat Amerikaanse olie bracht 39,45 dollar op, een stijging van 3,2 procent. Brentolie werd 1,5 procent duurder en kostte 43,22 dollar per vat.