Hoe ING zelf een wet schreef die banken 350 miljoen euro scheelt

Banken krijgen een belastingaftrek van 350 miljoen euro per jaar die alle andere bedrijven niet krijgen. Na een jarenlange lobby van met name ING is er vorig jaar een wet aangenomen die dat mogelijk maakt. Het kan leiden tot claims uit Brussel vanwege staatssteun. Dat schrijft het NRC op basis van interne documenten van het ministerie van Financiën. Het is verplicht een vermoeden van staatssteun bij de Europese Commissie te melden. Volgens hoogleraar Sweder van Wijnbergen blijkt uit de documenten dat dit door Dijsselbloem ''bewust niet gemeld is en dat er in samenwerking met de banken zelfs naar formuleringen gezocht is om de Commissie op een dwaalspoor te brengen”. Het gaat om een fiscale aftrek op coco's, een nieuw type obligatie. De Fiscale Verzamelwet 2014 moest daarvoor worden gewijzigd. ING voorzag de conceptversies van commentaar dat vrijwel geheel is overgenomen. Uit de interne documenten blijkt dat er bij zowel de banken als het ministerie gevreesd wordt dat Nederland door de Europese Commissie van staatssteun beschuldigd kan worden, omdat alleen banken de aftrek wordt gegund. Vanuit academische kringen is er kritiek dat de complexe coco’s het bankensysteem onveiliger maken. Toezichthouder AFM oordeelde in maart dat coco’s niet geschikt zijn voor de meeste particuliere beleggers.  

Bron(nen):   NRC (betaald)      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heinz

  Waarom verbaast deze handenklap mij niets?

 2. Burgermans

  Bankdirecteuren zijn per definitie egoïstische en inhalige mensen.

  • Heinz

   Geldzucht is de wortel van álle kwaad.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Nee, vrouwen.

    (in antwoord op Heinz)
   • Deborah Frank

    .❝my neighbor’s aunt is making $98 HOURLY on the lap-top❞….A few days ago new McLaren F1 subsequent after earning 18,512$,,,this was my previous month’s paycheck ,and-a little over, $17k Last month ..3-5 h/r of work a day ..with extra open doors & weekly paychecks.. it’s realy the easiest work I have ever Do.. I Joined This 7 months ago and now making over $87, p/h..Learn More right Here….
    2zeu…………
    ➤➤
    ➤➤➤ http://GlobalWorldEmploymentsVacanciesReportCheck//GetPaid/$97hourly… ❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

    (in antwoord op Heinz)
 3. Jaap Aap

  Gelukkig hebben @Burgermans:disqus en @disqus_nlZgGE2uuR:disqus hun oordeel al klaar. Maar het feit dat dit nu al aan het licht wordt gebracht toont dat onze samenleving nog zo slecht niet functioneert.

  Mocht het waar zijn dat de ING grotendeels verantwoordelijk is voor deze maatregel, dan kan ik slechts constateren dat het een uiterst effectieve organisatie is. Het is aan ieder zijn/haar eigen belangen te verdedigen, bewindvoerders te beslissen en parlement te controleren. Ik wacht ieder (mogelijk) onderzoek met een gerust hart af zonder oordeel want het gaat hier om dermate complexe zaken waar bijna niemand, en zeker niemand op dit forum, voldoende inzicht in heeft.

Reacties niet toegestaan