‘Elektronicasector moet kindarbeid aanpakken’

Stop Kinderarbeid roept de elektronicasector op om kinderarbeid serieus te gaan bestrijden. Volgens de organisatie werken wereldwijd ruim een miljoen kinderen in de goudmijnbouw, waarbij goud wordt gewonnen dat onder meer in mobiele telefoons en computers zit. Dat staat in een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Consumenten kunnen de oproep steunen door een petitie te tekenen.

Steeds meer kinderen moeten werken in de goudmijnbouw, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stop Kinderarbeid. In meer dan twintig landen waar goud wordt gedolven is kinderarbeid een groot probleem. In Mali bijvoorbeeld is het aantal kinderen de afgelopen jaren vertienvoudigd: van 20.000 naar 200.000. Fabrikanten van consumentenelektronica zeggen wel dat ze geen kinderarbeid accepteren maar doen er bijna niets aan, stelt de organisatie.

De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Daarmee is de sector een van de grootste afnemers van goud ter wereld. In de 4,6 miljoen smartphones die in Nederland in één jaar worden verkocht zit 136 kilo aan goud, ter waarde van ruim 4,5 miljoen euro.

Volgens Stop Kinderarbeid is ruim 52 procent van de Nederlandse consumenten bereid om meer te betalen voor gadgets die met eerlijk goud zijn gemaakt. De organisatie is een samenwerkingsverband van onder meer ontwikkelingsorganisatie Hivos, de Algemene Onderwijsbond en Kerk in Actie.