CBS: het valt wel mee met onze schulden

De totale Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind 2011 bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone. Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld. Daarnaast hebben huishoudens spaar(beleg)depots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Dit bevestigt opnieuw wat ik al heel vaak hier op WIK heb gezegd, ja, wij hebben hoge hypotheekschulden, maar die zijn ruim gedekt door de huizenwaarden! En die kunnen nog een heel end zakken zonder dat in gevaar te brengen. (landelijk gezien).

  Het domste wat we nu kunnen doen is de mensen met de laagste schulden en de hoogste bezittingen (Huizenbezitters die 25 jaar geleden kochten) te ontzien en de Starters/5-Jaar-Geleden kopers daarvoor te laten betalen.

  • Betweter

   Hier ben ik het niet met je eens. Er is juist een grote tweedeling en die groep met de hoogste hypotheekschulden heeft juist niet die overwaarde en flinke spaarpot. Er is daar dus wel degelijk een flink risico op ongedekte schuld. Die hoge woningwaarde van de groep zonder schuld is ook maar fictief. Die groep wordt binnenkort oud en zal dan kleiner gaan wonen. De jongere generaties met een vergelijkbare baan kunnen die woningen echter niet overnemen voor de prijs waar men nu nog op hoopt. Een flinke daling komt er dus nog aan.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Marcel Kouwenberg

  Als ik nu een schuld van 300.000k heb met huis waarde van 200.000,met verder geen spaargeld,en mijn buurman heeft zijn huis afgelost,en heeft nog 500.000k op de bank staan.Wie heeft er dan een probleem!! Ik neem aan dat mijn buurman niet mijn onderwaarde gaat betalen!Dat zou lekker zijn!!

  • André Somers

   Jij hebt dan een probleem natuurlijk. Maar dit artikel gaat niet over individuele problemen, maar om de vraag of het stelsel op zichzelf in de problemen zit. Dat heeft niets te maken met de vraag of er individuen zijn met problemen.

   (in antwoord op Marcel Kouwenberg)

Reacties niet toegestaan