Is de Chinese draak getemd?

Economie
door anp
zondag, 10 januari 2016 om 17:10
is de chinese draak getemd1452443289
Twee aandelencrashes in China en aanhoudend ingrijpen van de Chinese overheid bezorgden de mondiale aandelenmarkten vorige week zware verliezen. In de komende week zal moeten blijken of de gemoederen tot bedaren zijn gebracht.
De AEX eindigde vrijdag 2,4 procent lager op 410,82 punten, waarmee het verlies over de gehele eerste handelsweek van 2016 op 7 procent kwam. De MidKap sloot 1 procent lager op 657,30 punten.
China komt vrijwel niet voor op de agenda voor de komende vijf handelsdagen. Beleggers krijgen wellicht genoeg afleiding in de vorm van de eerste Amerikaanse bedrijven die met cijfers over de laatste drie maanden van 2015 komen.
Cijfers
Ook staat er een flink aantal macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten op de rol en spreekt er elke dag wel een bestuurder van de Federal Reserve over de economische ontwikkelingen en het beleid van de centrale bank.
Maandag is de Japanse beurs gesloten in verband met een feestdag. Na het slot op Wall Street opent aluminiumproducent Alcoa zijn boeken over het vierde kwartaal.
Conferentie
De Franse centrale bank houdt dinsdag een conferentie over monetair beleid die bijgewoond zal worden door bestuurders van onder meer de ECB, de Fed, de Britse en Japanse centrale banken en IMF-president Christine Lagarde.
In de VS is het 'Prinsjesdag’ en zal Barack Obama de ambities voor zijn laatste volledige jaar in het Witte Huis uit de doeken doen.
Druk
De zorgen over China resulteerden afgelopen week in forse druk op grondstofprijzen. Koperdelver Freeport-McMoRan, die vorige week zware koersverliezen leed, presenteert dinsdag zijn vierdekwartaalcijfers.
Het zwaartepunt wat betreft macrocijfers ligt op woensdag. Dan worden onder meer cijfers bekendgemaakt over de staat van de Amerikaanse economie (Beige Book), de Chinese handelsbalans en de industriële productie in de Eurozone.
Groei
Op donderdag volgen de eerste ramingen van de economische groei in Duitsland in het vierde kwartaal en heel 2015. Ook worden de notulen van de ECB-vergadering die begin december plaatsvond gepubliceerd. In de VS staan de kwartaalcijfers van de bank JPMorgan Chase en chipfabrikant Intel op de rol,
Het CBS komt vrijdag met rapporten over de internationale handel en winkelomzetten in november. Ook publiceren de Amerikaanse banken Citigroup en Wells Fargo hun kwartaalresultaten.