Het bizarre bedrag dat IKEA aan belasting ontweek in Nederland

IKEA is net als andere multinationals dol op belastingparadijs Nederland. Tussen 2009 en 2014 heeft de Zweedse meubelgigant zeker 1,032 miljard euro aan belasting ontweken met een constructie die draait om de Nederlandse dochter Inter IKEA Systems. Dat blijkt uit berekeningen van de Groenen in het Europees Parlement, aldus de Volkskrant.

Via de Nederlandse route ontliep IKEA alleen al in 2014 179 miljoen euro aan belasting. Ook via België kon IKEA veel belasting besparen: 488 miljoen euro in vijf jaar tijd. Europees parlementariër Bas Eickhout van de Groenen vindt dat het IKEA-onderzoek aantoont dat de plannen tegen belastingontwijking die Europees commissaris Moscovici bekend heeft gemaakt niet ver genoeg gaan.

Dat IKEA handig is met belastingconstructies, is al lange tijd bekend. Het concern heeft voor dat doel stichtingen en vennootschappen opgericht in onder meer Liechtenstein en Luxemburg, op Curaçao en - enkele cruciale - in Nederland. De omvang van de belastingontwijking was niet eerder berekend.

De crux van IKEA's belastingconstructie is de opdeling van het concern, door oprichter Ingvar Kamp­rad, in twee delen. De IKEA Group exploiteert de 328 winkels van IKEA. Het andere deel, de Inter IKEA Group, is de eigenaar van de fabrieken en van de productontwikkeling. De winkels (IKEA Group) betalen 3 procent van hun omzet aan de Inter IKEA Group voor het recht de naam IKEA te mogen voeren. Daardoor blijft er in die winkels veel minder belastbare winst over. Inter IKEA Group staat ingeschreven in Nederland en kan deze royalty's dankzij Nederlandse belastingverdragen belastingvriendelijk ontvangen.

Bron(nen):   De Volkskrant