OESO verlaagt groeiraming wereldeconomie

De wereldeconomie zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht, vanwege de afzwakkende economieën van onder meer Brazilië, Duitsland en de Verenigde Staten. Dat maakte de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag bekend.

De OESO denkt dat de groei zal uitkomen op 3 procent, terwijl in november nog op 3,3 procent werd gerekend. Als de verwachting van de organisatie uitkomt, zou de wereldeconomie even sterk groeien als in 2015. Volgens de OESO zal de Amerikaanse en Duitse economie dit jaar minder sterk groeien dan eerder voorspeld en zal de Braziliaanse economie nog sterker krimpen. De groeivoorspelling voor de Chinese economie bleef onveranderd.

De OESO roept wereldleiders op om actie te ondernemen om de groei te versterken. Volgens de organisatie is monetair stimuleringsbeleid alleen niet voldoende, maar moet bijvoorbeeld meer worden geïnvesteerd in infrastructuur.

Verder waarschuwt de OESO dat sommige opkomende markten buitengewoon kwetsbaar zijn voor scherpe bewegingen op de valutamarkt en de effecten van een hoge schuld. De risico's voor de financiële stabiliteit zijn aanzienlijk, aldus de organisatie.