‘Brexit kost VK 950.000 banen in 2020’

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, kost dat het land 128 miljard euro (100 miljard Britse ponden) aan productiviteit en nog eens 950.000 mensen hun baan. Dat nieuwe doemscenario zal een lobbyclub namens de Britse industrie, samenwerkend in de Confederation of British Industry (CBI), maandag aanvoeren in een opgevoerde campagne tegen een 'Brexit'. Het CBI baseert de cijfers op een studie uitgevoerd door accountantsbureau PricewaterhouseCoopers. ,,Het verlaten van de EU zal een klap zijn voor de levensstandaard, banen en groei'', aldus directeur Carolyn Fairbairn van de lobbyclub van industriëlen, die haar speech op zondag al vrijgaf. Volgens de studie kan het bruto binnenlands product (bbp) met 5 procent dalen in 2020 als de Britten kiezen voor een Brexit. Bij een snelle, nieuwe vrijhandelsovereenkomst met de EU zou dat tot 3 procent beperkt kunnen blijven.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_RinSh7fPr4

  De angstcampagne begint op toeren te komen, en dat is mooi want dat betekend dat ze niets anders meer hebben.

  Heej, we doen 950 duizend, want 1 miljoen gelooft niemand.

 2. kwikfit

  Topeconomen: ‘Economie voorspellen is zinloze exercitie’
  Volkskrant.
  Tel daarbij het Wiens brood men eet diens woord men spreekt erbij op en je weet hoeveel waarde je aan dit soort uitspraken moet geven …. nul komma niks dus.

  • Jaap Aap

   Maar geldt dat niet evenzo voor de andere kant?

   Laten we heel eerlijk zijn, noch de voor noch te tegen kant weet hoe een EU na uittreding van het VK eruit zou zien. De besparingen die “voor” voorspiegelt moeten worden afgezet tegen de kosten van nieuwe verdragen. En dat zijn onbekende factoren. Niemand weet ook hoe lang het gaat duren voor het land nieuwe verdragen afsluit. De VS heeft bijvoorbeeld al duidelijk gemaakt hier geen prioriteit van te zullen maken. En mocht die dwaas Trump winnen dan komt er mogelijk nooit een nieuw handelsverdrag.

   En dus is dat de onbekende factor waarvan niemand weet hoeveel handel en banen dat kost. Maar bijna iedereen is het er over eens dat investeringen, werkgelegenheid en handel terug zullen lopen. Vraag is hoeveel en of dat in verhouding staat tot de ‘besparingen’ van lagere EU bijdragen.

   (in antwoord op kwikfit)
   • Calhoun84

    Fijn om toch nog enige nuance te lezen.

    (in antwoord op Jaap Aap)
   • kwikfit

    Idd weet niemand hoe het er na een Brexit uit zal zien. Daarom vallen de super doem scenario’s ook zo op. Volgens de eu zal er hel en verdoemenis ontstaan (….. en allemaal de schuld van de UIT stemmers natuurlijk) buiten de eu is er immers geen leven mogelijk ….en de multinationals doen dat nog ff dunnetjes over

    Waarbij ik de indruk krijg dat vooral zij erg bang zijn (vooral voor hun eigen hachie?)
    Maar ik begrijp het wel hoor. Stel dat er een Brexit komt, en stel dat de wereld dan niet vergaat en de gevolgen allemaal wel mee vallen …. en stel dat dan daarom andere landen eens aan hun bevolking gaan vragen of ze wel in de eu willen blijven ….. :-))

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     Ik vergelijk jouw “doem scenarios” met de even krankzinnige, onrealistische over-optimistische voordelen van uittreding volgens de anti-EU brigade.

     Het probleem is dat niemand de “feiten” kan geven waarop de Britten hun stembeslissing op moeten baseren en dus gaar het erom welke kant het mest geloofwaardig over komt. En dat is dan inclusief de ‘angst’ factor. Het is terecht en goed te verdedigen dat de ‘in’ campagne de risico’s onderstreept. Noem het angst, doem of wat dan ook maar als niemand de wijsheid in pacht heeft dat is dit een legitiem onderdeel van de campagne.

     (in antwoord op kwikfit)
     • kwikfit

      Het gelijk zal wel ergens in het midden liggen.
      Er is tenslotte een behoorlijk leven buiten de eu mogelijk :-))

      (in antwoord op Jaap Aap)
 3. Vogelbeest

  Zijn dit dezelfde economen die de kredietcrisis niet hebben voorspeld?

 4. Vogelbeest

  Als je ook 1 miljoen minder asielzoekers toelaat is de netto winst 50.000 banen.

 5. Apekool

  Maakt allemaal niet uit: na een overdonderend NEE in het komend Oekraïne referendum stort de hele EU in elkaar en komt er oorlog (heb ik me laten vertellen)..

 6. kwikfit

  En die 128 miljard euro(als dat al waar zou zijn…..) ach, dat is wat Draghi in 2 maanden bijdrukt ( U weet wel, die 1000 miljard “om banken te redden” en “de inflatie aan te jagen” maar waar tegenover geen enkele dekking staat… m.i. een bewuste geldontwaarding)….peanuts dus

 7. Burgermans

  Vooral duizenden ambtenaren die in Brussel, Straatsburg en Luxemburg declaraties schrijven moeten voor hun baantjes vrezen. Good riddance.

Reacties niet toegestaan