‘Topfirma’s massaal in belastingparadijzen’

De vijftig grootste Amerikaanse bedrijven hebben samen voor omgerekend meer dan 1000 miljard euro aan vermogen ondergebracht in belastingparadijzen. Dat meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib donderdag na onderzoek van publiek toegankelijke gegevens.

Belastingontwijking is volgens Oxfam Novib zo ongeveer de norm geworden in de internationale zakenwereld. Ook de affaire rond de Panama Papers toont dat nog maar eens aan, stelt de organisatie. Oxfam schat dat 90 procent van tweehonderd grootste multinationals gebruikmaakt van offshoreconstructies in belastingparadijzen.

De vijftig onderzochte Amerikaanse bedrijven, waaronder Walmart, IBM en Microsoft, hebben in totaal meer dan 1600 dochterondernemingen in landen met een mild belastingklimaat. Alleen al op het kleine eiland Bermuda rapporteerden zij in 2012 een winst van in totaal 80 miljard dollar, meer dan hun gerapporteerde winsten in Japan, China, Duitsland en Frankrijk samen.

Belastingadviseur bij Oxfam Robbie Silverman stelt dat het rapport opnieuw bewijst dat sprake is van een massaal en systematisch misbruik van het wereldwijde belastingstelsel. ,,We kunnen niet doorgaan met een situatie waarin de rijken en machtigen niet hun eerlijke deel van de belasting betalen, waardoor de rest de rekening moet betalen. Regeringen over de hele wereld moeten nu samenkomen om het tijdperk van de belastingparadijzen te beëindigen.’’