Record: nog nooit zoveel huizen verkocht in drie maanden

De woningverkoop zit nog altijd in de lift, maar het aanbod sluit steeds minder aan bij de vraag. Dat concludeert makelaars- en taxateursvereniging NVM donderdag in zijn kwartaalverslag.

Voorzitter Ger Jaarsma spreekt van een groeiende kloof op de woningmarkt, onder meer door de grote verschillen tussen regio's die het goed doen en regio's die achterblijven. ,,Ook het aanbod - koop én huur - is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk.”

Bij NVM-makelaars verwisselden in het tweede kwartaal 42.819 koopwoningen van eigenaar. Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder. In de laatste vier kwartalen werden meer dan 153.000 woningen verkocht.

Prijzen

De prijzen stegen in de periode april tot en met juni met 5,6 procent op jaarbasis. Daarmee stegen de prijzen voor het tiende kwartaal op rij. Voor een koopwoning moet gemiddeld nog 7 procent minder worden betaald dan vóór de crisis, maar de prijzen liggen wel al weer 14 procent boven het dieptepunt.

Bijna 13 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de regio Amsterdam geldt dat voor meer dan de helft van de woningen.