Vandaag hebben 800 miljoen mensen honger. En morgen. En overmorgen…

Bijna 800 miljoen mensen hebben elke dag honger. Dat is ongeveer een negende van de wereldbevolking. Sinds het begin van deze eeuw is hongersnood met een derde afgenomen, toch zijn er in 50 landen nog steeds ernstige voedseltekorten, blijkt uit de Global Hunger Index. In de Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Zambia is de situatie het ergst. Haïti staat vierde op de lijst. De helft van de 10 miljoen inwoners is ondervoed. NGO's denken dat het werkelijke aantal mensen dat honger lijdt eerder richting de miljard gaat, omdat goede cijfers uit 13 oorlogslanden ontbreken, waaronder Syrië, Somalië en Zuid-Soedan. Dominic MacSorley, baas van de Ierse welzijnsorganisatie Concern Worldwide zegt: "Medewerkers vertellen vreselijke verhalen over ouders die moeten kiezen welk kind de enige maaltijd van de dag krijgt. Andere gezinnen overleven op slechts een bord pap per dag, terwijl sommige anderen tien dagen lang honger hebben. Deze mate van honger en ondervoeding is onacceptabel in de 21ste eeuw. Het is immoreel en beschamend." De Global Hunger Index omvat 118 ontwikkelingslanden. Enkele cijfers:
  • In Timor-Leste, Burundi en Papua Nieuw-Guinea is de helft van de kinderen onder de vijf kleiner dan gemiddeld, vanwege ondervoeding.
  • Elke dag gaan er 21.000 mensen dood van de honger.
  • In 20 landen is zeker een kwart van de bevolking ondervoed. Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië zijn er het ergst aan toe.
  • Waarschijnlijk hebben 50 landen tegen 2030 nog een voedseltekort, terwijl het probleem dan opgelost zou moeten zijn.
  • 795 miljoen mensen hebben honger. Dat is iets meer dan het aantal inwoners van Europa.
MacSorley geeft aan dat de technologie, kennis en financiële middelen beschikbaar zijn om alle hongersnood op te lossen. "Wat ontbreekt zijn de urgentie en de politieke wil om afspraken om te zetten in actie."

Bron(nen):   Metro UK