Het gaat helemaal mis met Spanje

De onheilstijdingen over Spanje volgen elkaar de afgelopen dagen in hoog tempo op. De rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is vandaag weer tot boven de 6 procent gestegen, nu de zorgen toenemen over de politieke onrust in de vierde economie van de eurozone en het reddingsplan voor de Spaanse banken alsnog dreigt te stranden. Morgen zal de conservatieve regering-Rajoy de begroting voor volgend jaar bekendmaken, terwijl volgens onbevestigde berichten de voor dit jaar beoogde terugdringing van het begrotingstekort niet zal worden gehaald. Gisteren kondigde de president van Catalonië aan een referendum te zullen houden over afscheiding van deze regio, nadat Rajoy vorige week zijn eisen voor een grotere autonomie op begrotingsgebied had afgewezen. Ongeveer 1,5 miljoen Catalanen gingen in Barcelona de straat op om te demonstreren voor onafhankelijkheid. Intussen zijn er signalen dat een groep eurolanden onder leiding van Duitsland probeert terug te komen op een in juni gesloten akkoord over miljardensteun aan de Spaanse banken. Deze steun van het Europese noodfonds ESM zou al worden verstrekt nog vóórdat er sprake is van pan-Europees toezicht op de banken, maar nu hebben de ministers van Financiën van Duitsland, Nederland en Finland gezegd dat schulden die dateren van vóór dit toezicht niet onder de afspraak vallen. Daardoor valt de bodem weg onder de overeenkomst en is Spanje weer terug bij af. Bron: Financial Times

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. FloatingSoulPeter

  Ze demonstreren weer.

 2. Enno de Witt

  Catalunya, dat eerder dit jaar 5 miljard leende van Madrid. Het gaat niet om geld.

 3. Dead Silence

  Luie donders, handen uit de mouwen in plaats van demonstreren.

  • marianne martens

   in Nederland wordt niets gedaan, onverschilligheid troef, geen verzet tegen banken, niets, alle verhogingen van het dagelijks bestaan, niets,onderbuik gevoelens zijn de belangrijkste “geweren” van het individu, ongeacht klasse.
   Goed, dat met name de jongeren in Spanje demonstreren, zijn hoogopgeleid,hechte familie structuur, maar hebben niets te vreten!!!!!!
   Italie, Griekenland, de Finnen zijn tot meer in staat dan Nederlanders. Ned. is alleen maar in staat een Politieke Partij te kiezen met het woordje” vrij markt” , ze preken net zoals de Gereformeerden of andere strenge onverdraagzame Godsdiensten.

   (in antwoord op Dead Silence)
 4. henkwiersma

  En nog is de Euro niet gevallen…..(zucht)

 5. Dirk Zeeman

  Gewoon nog harder bezuinigen. En als daardoor de economie verder krimpt, vervolgens nog harder bezuinigen. En als de economie dan nog verder krimpt zodat het begrotingstekort nog verder stijgt, dan nog weer harder bezuinigen. En zo voort. Tot echt iedereen werkloos is. En dan gaan we roepen dat ze allemaal te lui zijn om te werken.

 6. grasspriet

  Maar goed dat we de ESM hebben die tot in het oneindige gevuld wordt door iedereen. Dat is nodig bij gaten die oneindig diep zijn.

Reacties niet toegestaan