Een bril kost bijna niets, toch betalen we ons scheel

Economie
zondag, 08 januari 2017 om 11:28
welingelichtekringen header 1
De marges op een bril zijn gigantisch groot. Klanten betalen vaak honderden euro's, terwijl de kostprijs hooguit enkele tientjes is. Vooral op extra's zoals ontspiegeling en kraswerende lagen verdienen opticiens veel geld, zo blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.
In prijsopgaven van Chinese leveranciers is te zien dat deze extra's de opticiens minder dan een euro kosten, toch betalen klanten er tientallen euro's voor. Hans Anders vraagt in een actie nu 50 euro voor ontspiegeling en kraswering, normaal 120 euro. Bij Pearle kost het 69 euro, bij Specsavers 60.
Inkopers van brillenglazen bevestigen dat de marges op brillen torenhoog zijn. "De inkoopprijs van een gehele bril is slechts een aantal tientjes, hooguit honderd euro’’, zegt een inkoper anoniem tegen de krant. "Dan zit er alles bij in. De inkoop van de glazen, de kosten van het transport, montuur, het slijpen van de glazen en het in elkaar zetten van de bril.’’
Woordvoerders verdedigen zich door te zeggen dat op kleding ook grote marges zitten en dat de glazen worden geslepen en aangepast op basis van de klantwensen. Maar dat laatste is onzin volgens deskundigen. "Brillenglazen worden niet op sterkte geslepen of ontspiegeld door de opticien. Ze kopen de brillenglazen, inclusief sterkte, cilinder, ontspiegeling en kraswerende laag," zegt de inkoper.
Wie goedkoper uit wil zijn, koopt online, bijvoorbeeld bij Ace & Tate waar je vanaf 98 euro een bril hebt.