IMF waarschuwt voor nieuwe inzinking wereldeconomie

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft in zijn World Economic Outlook de verwachting voor de mondiale economische groei komend jaar neerwaarts bijgesteld, van 3,9 procent naar 3,6 procent. Het Fonds waarschuwt dat het onvermogen van de beleidsmakers in de Verenigde Staten en de eurozone om hun begrotingsproblemen aan te pakken het toch al 'trage en schokkerige' economische herstel in de wereld bedreigt. Het IMF geeft voeding aan de kritiek op het bezuinigingsbeleid door te concluderen dat overheden systematisch de schade hebben onderschat die aan de economie wordt toegebracht door belastingverhogingen en kortingen op de uitgaven. In de nieuwste cijfers gaat het IMF ervan uit dat het Amerikaanse Congres actie zal ondernemen om te voorkomen dat het land eind dit jaar wordt geconfronteerd met een 'fiscal cliff' – een combinatie van automatisch aflopende belastingverlagingen en extra, al goedgekeurde bezuinigingen. Ook moeten de regeringen van de lidstaten van de eurozone het plan van de Europese Centrale Bank ondersteunen om staatsobligaties te kopen, door economische hervormingen door te voeren en op nauwere samenwerking aan te sturen. Het Fonds zegt dat uit nieuwe cijfers blijkt dat de veronderstellingen van regeringen over de effecten van bezuinigingen op de groei te optimistisch zijn geweest en dat het snijden in de begroting meer schade toebrengt aan de productie dan waar de voorspellingen van uit gingen. Dat komt doordat ze gebruik hebben gemaakt van de verkeerde 'fiscal multipliers,' die aangeven dat iedere dollar of euro die wordt bezuinigd slechts 50 dollar- of eurocent aan productie zou kosten. In werkelijkheid zou dit 0,90 tot 1,70 dollar of euro zijn geweest. Bron: Financial Times

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dirk Zeeman

  Bezuinigingsfetisjisten houden weinig vrienden over op deze manier, als zelfs het IMF al om is. Alleen de beroemde econoom Mark Rutte houdt nog vast aan de intelligente theorie dat de overheidsuitgaven exact vergelijkbaar zijn met een particulier huishoudboekje.

  • RhodBerth

   Sorry hoor maar instellingen als het IMF vinden dat al jaren. Het is gewoon de lijn van Keynes. En die wordt al net zolang bestreden. Overigens wat mij betreft terecht. Een crisis wordt veroorzaakt door wantrouwen. Enkel snel orde op zaken stellen kan het vertrouwen herstellen. We zitten nu sinds 2008 in de crisis omdat er geen orde op zaken wordt gesteld. Pas als mensen weten waar ze aan toe zijn (Al is het een nieuwe bodem) kunnen ze vanuit hun nieuwe situatie hun spaargeld uit gaan geven. NL heeft zo’n 20 miljard extra spaargeld opgebouwd per jaar, de laatste jaren. Allemaal dankzij de crisis. En dat is de reden voor de crisis, de consument staakt. Niet vanwege dat luttele bedrag dat de overheid heeft bezuinigd.

   (in antwoord op Dirk Zeeman)
 2. grasspriet

  Kan iemand eens een andere plaat opzetten?
  Deze blijft nogal hangen.

Reacties niet toegestaan