De hypocrisie van banken: Rabo grootste financier van coffeeshops

De Rabobank ten voeten uit: Als je bij een coffeeshop werkt krijg je geen hypotheek, maar de bank investeert maar wat graag in de panden waar de coffeeshops in zitten, want 'blow-bakstenen' zijn big business. Het Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Het Financieele Dagblad maakten onder meer voor De Groene Amsterdammer een analyse van de sector. Ze ontdekten dat de vier grootste banken van Nederland gezamenlijk 171 coffeeshops in onderpand hebben voor hypotheekleningen. Die worden dus afgelost met de opbrengsten van drugsverkoop. De Rabobank zit er het diepst in met 82 coffeeshops, ING heeft er 44, ABN Amro 31 en de Volksbank 14. In totaal hebben ze voor 1,1 miljard euro aan leningen uitstaan. Rabobank is onder meer de huisbaas van The Bull in Vlaardingen en Regine in Haarlem. Maar ook pensioenfonds ABP, verzekeraar Achmea en Van Lanschotbankiers zijn actief in de sector.

Ze doen allemaal goede zaken, want het aantal coffeeshops is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. Waren er in 1995 nog 1460, nu is daar door verplichte sluitingen nog grofweg een derde van over. Zij hebben het razend druk en kunnen de vraag niet aan. De leningen worden dus met gemak terugbetaald. Het hypocriete is dat de 'blow-bakstenen' wel als onderpand mogen dienen, maar dat banken aan de voorkant niets met de sector te maken willen hebben.

Advocaat van veel coffeeshops Maurice Veldman is dan ook verbaasd over het grote aantal hypotheken van banken: "Ik heb totaal tegenovergestelde ervaringen. Ik ben tegenwoordig meer tijd kwijt met banken dan met strafzaken. Een van mijn cliënten kreeg zelfs privé geen hypotheek toen bleek dat hij bij een coffeeshop op de loonlijst stond."

Bron(nen):   De Groene Amsterdammer