Hoe je wijndrinkers bij de neus neemt

Een Franse wijnhandelaar verkocht jarenlang tafelwijn als de topwijn Châteauneuf-du-Pape. Dat deed hij 15 jaar zonder dat er iemand iets in de gaten had. Het bewijs dat praatjes over wijn grotendeels flauwekul zijn?  Wijnkenner en psycholoog Frédéric Brochet toonde een aantal jaren geleden aan dat studenten oenologie een glas witte wijn dat met een smaakloze kleurstof rood was gekleurd, beschreven alsof het rode wijn was. En bij blindproeverijen – ook door ‘top’-kenners – wint lang niet altijd de topwijn. Vaak komt de wijn van de Aldi als favoriet te voorschijn.

Kan een wijnconsument zelf ontdekken dat er fraude in het spel zit?, vraagt De Standaard zich af.  ‘Je kan op zijn minst het etiket controleren’, zegtAndré van der Elst, docent aan de Vlaamse Wijnacademie tegen de krant. ‘Staan daar geen spelfouten op? Of een niet-bestaand wijndomein?’

Maar kwaliteit is moeilijk te controleren, geeft hoogleraar en wijnbouwer Ghislain Houben toe. ‘Voor een lage of hoge kwaliteit zijn er weinig objectieve maatstaven. Je moet al geoefend zijn om een oordeel te kunnen vellen.’

Je kunt dus ook gewoon drinken wat je lekker vindt en de snobs citeren uit dit artikel

Bron(nen):   De Standaard