Het nieuwe IMF: hoe de voorvechter van het neoliberalisme plots links is geworden

Het machtige Internationaal Monetair Fonds (IMF) was tientallen jaren de steun en toeverlaat van de rechtse politiek. Nu klinkt op de jaarvergadering felle kritiek op de ongelijkheid in de wereld, schrijft de Volkskrant. Zelfs het woord 'basisinkomen' valt. Wat is er gebeurd?

De zegeningen van het neoliberalisme overschat? Het Griekse bezuinigingsexperiment een fiasco? Het zijn woorden die je niet direct verwacht van het IMF. Dan volgt ook nog een pleidooi om rijken meer belasting te laten betalen. "In 1981 was het gemiddelde toptarief voor de inkomstenbelastingen in de ontwikkelde economieën nog 62 procent. Dat is gedaald naar 35 procent", zegt Vitor Gaspar, op belastinggebied de hoogste man bij het IMF.

Chef-econoom Maurice Obstfeld geeft toe dat er een verandering heeft plaatsgevonden. "Ik denk niet dat er plotseling sprake is van een hele grote verschuiving, maar er vindt wel degelijk een evolutie plaats." Directeur Christine Lagarde zou daar een rol in spelen. Ze zet vol in op de aanpak van ongelijkheid en de economische positie van vrouwen. Maar vooral de crisis in 2008 zou voor een ommekeer hebben gezorgd. Nobelprijswinnaar en econoom Paul Krugman ziet het ook. Hij vertelt op het podium: "Het IMF heeft de afgelopen jaren gebroken met de neoliberale orthodoxie."

Maar Winnie Byanyima, directeur van armoedebestrijder Oxfam, komt met een belangrijke kanttekening. "Wat ik graag zou willen zien, is dat dat nieuwe denken ook het handelen van het IMF beïnvloedt. Het IMF heeft die enorme ongelijkheid jarenlang gestimuleerd. Nu moet het daar eindelijk wat aan gaan doen."

Bron(nen):   De Volkskrant