Saoedi-Arabië bouwt een nieuwe stad zo groot als België

De Saoedi's gooien er flink wat oliedollars tegen aan om een gigantische stad te late verrijzen aan de Rode Zee. 'NEOM', zoals de stad zo groot als België voorlopig heet, zal volledig draaien op zonne- en windenergie. Het bouwproject kost 425 miljard euro en moet Saoedi-Arabië minder afhankelijk maken van de olie-export. Het enorme gebied is bijna 26.000 vierkante kilometer groot en biedt ruimte voor toekomstgerichte bedrijven en multinationals, die zich bijvoorbeeld bezig houden met water, voedsel, biotechnologie, robotica en entertainment. De stad komt te liggen aan de Rode Zee en de Golf van Akaba dichtbij de drukke zeeroute naar het Suezkanaal. Er zal ook een brug worden gebouwd die Egypte en Saoedi-Arabië met elkaar verbindt.

Vanaf 2030 zou NEOM minstens 100 miljard dollar aan het bbp van het land moeten bijdragen. Dat moet ertoe leiden dat Saoedi-Arabië het hoogste bbp per hoofd van de bevolking ter wereld krijgt. NEOM krijgt naast een eigen wet- en regelgeving ook een eigen belastingregime.

Er zullen luxueuze woonwijken worden gebouwd met parken, speeltuinen, fitnesscentra, moskeeën en zwemparadijzen. De meeste burgers zullen echter in grote flats wonen die allemaal precies hetzelfde zijn.

Bron(nen):   HLN