Nobelprijswinnaars waarschuwen voor Bitcoin: “Beweging lijkt op beurscrash van 1929”

In korte tijd hebben twee Nobelprijswinnaars van de economie zich uitgesproken tegen Bitcoin. Yale-econoom Robert Shiller ziet gelijkenissen tussen de koersbeweging van de grootste digitale valuta ter wereld en de situatie voorafgaand aan de beurskrach van 1929. “Ik weet niet waar het gaat stoppen”, aldus Shiller, die in 2013 samen met anderen de Nobelprijs ontving voor een analyse van de prijzen van activa en het ontstaan van ‘zeepbellen’ in de economie. “De bitcoin is absoluut spannend. Investeerders voelen zich slim. Ze begrijpen zaken die niemand anders begrijpt. De bitcoin is anti-overheid, anti-regulering. Het is een prachtig verhaal.” Maar met een slecht einde, denkt Shiller. “De waarde loopt op. Net als de aandelenmarkten in de jaren twintig. Uiteindelijk wordt 1929 bereikt. Dan komt de munt naar beneden. Niet naar nul, maar zakken zal hij zeker.” Een andere beroemde econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz waarschuwde eerder ook al voor Bitcoin. De munt zou volgens hem enkel populair zijn vanwege de mogelijkheden voor witwaspraktijken en verder geen enkel maatschappelijk nut dienen.

François Villeroy de Galhau, baas van de Franse centrale bank, is eveneens kritisch. “Op geen enkele wijze is sprake van een valuta”, zo zei hij. “Het is een speculatieve bezitting zonder economische basis.”

Voorstanders van de schaarse Bitcoin trekken graag de vergelijking met goud: ook dat heeft noch maatschappelijk nut noch een economische basis en is toch heel veel waard, enkel vanwege de schaarste ervan.

 

Bron(nen):   HLN