Economen waarschuwen voor oververhitting: kunnen we niet beter zuinig aan doen?

De economie draait als een tierelier en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen. Het nieuwe kabinet zwengelt de boel graag nog verder aan door kwistig met geld te strooien. Gevaarlijk, zo stellen belangrijke economen in de Volkskrant.

Zowel het Centraal Planbureau (CPB) als De Nederlandsche Bank zetten vraagtekens bij het huidige economische klimaat. Zo schrijft het CPB over de geldpers van de Europese Centrale bank: “Een te langzame afbouw van dit historisch ongekende monetaire stimuleringsprogramma kan leiden tot oververhitting van de economie.” En zelfs de economen van de Rabobank zijn kritisch. In jaren van crisis wordt er te hard bezuinigd en bij economisch hoogtij wordt er te hard gespendeerd. Het maakt de pieken hoger, maar ook de dalen dieper, schrijven ze in een rapport.

Bas Jacobs, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is wat minder stellig: “De partijen die de afgelopen crisisjaren het hardst geroepen hebben dat er bezuinigd moet worden, hebben nu collectief hun budgettaire orthodoxie overboord gegooid. Echt, daar zit geen enkele diepere economische gedachte achter.” Hij noemt de extreem lage werkloosheid een signaal van oververhitting. “Tegelijkertijd groeit de economie al een paar jaar veel harder dan verwacht, terwijl de lonen en prijzen heel gematigd stijgen. Dat wijst nog op overcapaciteit.”

Voormalig CPB-directeur Coen Teulings had liever gezien dat het kabinet het geld tijdens de crisis had laten rollen. “Het kabinet heeft indertijd gekozen voor forse bezuinigingen. Het gevolg is dat we, nu het beter gaat, weinig anders kunnen doen dan opnieuw procyclisch handelen: niet besparen. Maar laten we het vooral van de positieve kant bekijken. We zijn veel rijker dan we denken.”

Bron(nen):   De Volkskrant