Deze Europese landen worden het zwaarst getroffen door een harde Brexit

Dat de Britse economie zwaar te lijden heeft onder een harde Brexit, daar zijn de meeste economen en analisten het wel over eens, maar wat de invloed zal zijn op de rest van Europa, dat is de vraag.

Twee economen van investeringsbank Jefferies hebben zich nu aan een voorspelling gewaagd. Ze verwijzen naar een groep van economische geografen die aan de hand van complexe datasets heeft geprobeerd een inschatting te maken van de gevolgen van een harde Brexit voor de overige EU-lidstaten.

Volgens de economen kijkt de studie verder dan enkel export- en importcijfers, die slechts een oppervlakkig beeld geven van de mogelijke impact. In plaats daarvan analyseerden de geografen gecompliceerde supply chains op een regionaal niveau over de hele EU. Zo zou een aardig beeld zijn ontstaan van de economische gevolgen voor individuele lidstaten.

De impact is gekwantificeerd in termen van het percentage van het bbp dat op het spel staat bij een harde Brexit (als het VK dus de interne markt verlaat). Het zal geen verrassing zijn dat het Verenigd Koninkrijk zelf het hardst geraakt wordt, net als Ierland, oud-kolonie Malta en zakenhubs Nederland en België. Opvallend is dat van de grote landen vooral Duitsland en Frankrijk de gevolgen van een harde Brexit zullen ondervinden, terwijl Spanje en Italië nergens last van hebben.

UK and EU economic hit from Brexit

Bron(nen):   Business Insider