Naast wie zit jij op kantoor? Dat heeft invloed op je succes

Mogelijk zit je in de kantoortuin elke dag naast diezelfde slome collega, die net te laat binnenkomt en zelden op tijd zijn werk af heeft. Of zit je juist naast een carrièretijger die al voor zonsopgang binnen was. Het maakt uit voor je eigen prestaties.

Onderzoekers van de universiteit van Harvard verdeelden 2.000 werknemers in drie groepen: zij die heel snel werken, zij die hoge kwaliteit leveren en zij die van beide een beetje hebben. Ze ontdekten dat je tien procent productiever wordt als je naast een collega zit die twee keer zo productief is als gemiddeld. Ook negatief gedrag zoals pesten en stelen blijkt besmettelijk. Volgens hen kan een optimale indeling van de werkvloer een bedrijf een miljoen dollar per jaar opleveren.

Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit, herkent de bevindingen. Tegen het AD zegt ze: “Als jij ambitieus bent, probeer dan mensen om je heen te verzamelen die dat ook zijn. Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger geplaatst de desbetreffende collega is, hoe meer impact dat heeft op het functioneren.” Je hoeft trouwens niet fysiek naast elkaar te zitten. Een intensieve digitale samenwerking heeft hetzelfde effect.

 

Bron(nen):   AD