Pas op: oplichters rekenen af met nep betaalapp

Oplichters kopen iets via Marktplaats en rekenen direct keurig af met de verkoper via een betaalapp van een bank. De verkoper denkt dat alles in kannen en kruiken is tot hij ziet dat hij geen geld heeft ontvangen: de betaalapp blijkt nep.

Deze vorm van oplichting is aan een sterke opmars bezig. Woordvoerder Jan Thijs van Hemmen van de politie Oost-Nederland zegt tegen het Algemeen Dagblad: “We zien het afgelopen jaar een duidelijke trend. Daarbij gaat het om nep betaalapps van verschillende banken, zoals ING Bank en ABN Amro. Vorig jaar werd een vrouw in Zwolle opgelicht met een betaalapp van ASN Bank die niet echt bleek.”

Bij de Fraudehelpdesk is het aantal meldingen in een jaar tijd geëxplodeerd. “Meestal gaat het om grote sommen geld, boven de 10.000 euro zelfs. Bijvoorbeeld voor een auto. Die criminelen willen zoveel mogelijk geld verdienen,” vertelt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk.

Het is lastig om er doorheen te prikken. Een koper ziet er betrouwbaar uit, is enthousiast over je auto of scooter en wil afrekenen met een mobiele betaalapp. Omdat het om zo’n groot bedrag gaat, vind je dat niet gek. Hij zit heel toevallig bij een andere bank dan jij, zodat het een dag duurt voor het geld op je rekening staat. Je kijkt mee en de betaalapp lijkt duidelijk afkomstig van een echte bank dus je gaat akkoord. Maar je ziet dat geld nooit op je rekening verschijnen.

De enige oplossing? Gewoon ouderwets contact afrekenen.

Bron(nen):   AD