Trump bezuinigt op ouderen en armen en geeft 686 miljard uit aan defensie

Donald Trump heeft maandag een begrotingsvoorstel van 4,4 biljoen dollar gedaan voor het jaar 2019. Hierin maakt hij duidelijk hoe zijn prioriteiten liggen: defensie en grensbeveiliging krijgen extra geld en er wordt flink bezuinigd op sociaal beleid. De totale uitgaven stijgen met honderden miljarden en de Amerikaanse staatsschuld loopt hard op.

Het Pentagon kan 686 miljard tegemoetzien.Daartegenover staan gigantische bezuinigingen op het sociale beleid van de overheid. Ouderen en armen zijn de dupe. Bovendien levert Buitenlandse Zaken 27 procent in en gaat het milieubeschermingsbureau EPA er 37 procent op achteruit.

Trumps nu gepresenteerde plan gaat in tegen zijn verkiezingsbelofte een evenwichtige begroting te presenteren. Zelfs als alle kortingen op sociale programma's van in totaal ruim 3 biljoen dollar in tien jaar doorgaan, dan loopt de staatsschuld met nog eens 7 biljoen op.

Overigens stijgt de Amerikaanse staatsschuld al jaren met circa 50.000 euro per seconde! De Amerikaanse staatsschuld is veruit de grootste schuld van alle landen ter wereld.

Bron(nen):   Staatsschuldmeter VS