Dramatische werkloosheid Zuid-Italië: Bussen vol jongeren rijden naar het noorden

Dat het met de werkgelegenheid in Italië nog altijd dramatisch is gesteld, blijkt uit een reportage in Trouw. De krant beschrijft hoe er bussen vol met jongeren vanuit Zuid-Italië naar het noorden rijden waar ze een piepkleine kans hebben op een baan.

In Zuid-Italiaanse steden als Napels, Frosinone, Bari en Brindisi is de werkloosheid minstens twintig procent. Jongeren in het zuiden weten: ze moeten verhuizen als ze werk willen. Elisa Elifante is een van de jonge werklozen die een baan zoekt als verpleegkundige. Ze reist een hele nacht in een touringcar van Salerno in het zuiden naar Novara, tussen Milaan en Turijn. Daar zijn in het ziekenhuis twintig vacatures. Aantal sollicitanten? 4.700. Er rijden dan ook meerdere bussen achter elkaar aan vanuit allerlei zuidelijke steden.

“Het is vermoeiend”, vertelt Elefante tegen de krant. “Je slaapt slecht, rechtop zittend in zo’n stoel. En je wordt wakker van de sanitaire stops. Het is een hele reis voor een sprankje hoop op een baan.” Een jaar geleden haalde ze haar diploma. Dit is inmiddels haar tiende busrit naar het noorden. “Ik heb gesolliciteerd in onder andere Venetië, Milaan, Genua en Padua.” Ze heeft geen keus. “In Zuid-Italië is er geen werk. Daar is geen geld voor het aannemen van personeel. Alle vacatures zijn in het noorden. Voor ons, jonge zuiderlingen, staat vast: je moet verhuizen. Ik vind dat heel onrechtvaardig, maar het is niet anders.”

Bron(nen):   Trouw