Hoe zwangere vrouwen een economische crisis voorspellen

Je kunt je blind staren op cijfers over consumentenvertrouwen, inflatie of werkloosheid als je de economische toekomst wil voorspellen. Maar het is een stuk eenvoudiger om naar het aantal zwangere vrouwen te kijken.

Dat blijkt een studie van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research, zo meldt de Financial Times vandaag. Bij de laatste drie recessies in de VS daalde het aantal zwangere vrouwen in de zes maanden voor de economische krimp begon.

Er is al eerder een verband aangetoond tussen economische cycli en het aantal geboortes, maar niet eerder bleek het zo’n duidelijke voorspeller van een recessie. Daniel Hungerman, economieprofessor aan de University of Notre Dame, noemt het ‘frappant’ hoe het aantal zwangerschappen daalde voorafgaand aan de crisis van 2008.

“Geen van de experts zag de recessie aankomen. Tijdens de eerste maanden waren veel zakenlui er nog van overtuigd dat de economie het goed deed”, zegt hij in de zakenkrant. De Amerikaanse beurzen stonden immers op recordhoogte. Toch lieten de dalende zwangerschapscijfers toen al een ander beeld zien.

“De beslissing om een kind te krijgen, toont vaak hoe optimistisch iemand is over de toekomst”, zegt mede-onderzoeker professor Kasey Buckles. Volgens de wetenschappers was het dalende aantal zwangerschappen een betere economische voorspeller dan indicatoren als consumentenvertrouwen of de aanschaf van luxe goederen.

Bron(nen):   De Standaard