Herrie over miljardenbonus Tesla-baas Musk

Economie
door anp
vrijdag, 09 maart 2018 om 9:25
herrie over miljardenbonus tesla baas musk1520584327
De miljardenbonus die Tesla-baas Elon Musk in het vooruitzicht is gesteld, zorgt voor nogal wat consternatie onder investeerders en adviseurs. Musk krijgt een aandelenpakket ter waarde van 2,6 miljard dollar als hij de komende jaren bepaalde doelstellingen bij de maker van elektrische auto's haalt.
Een deel van de aandeelhouders zegt deze maand tegen het voorstel te zullen stemmen. Zij vinden de beloning buitensporig en niet te rechtvaardigen. Voorstanders wijzen juist op het succes van Tesla, dat nauw verbonden is met boegbeeld en medeoprichter Musk.
Musk heeft al circa 20 procent van de aandelen Tesla in handen. Twee beleggingsadviesbureaus vinden dat miljardair Musk geen groter belang in het bedrijf nodig heeft om gemotiveerd te blijven. Musk kan met afstand de bestbetaalde topman bij een beursgenoteerd bedrijf worden als hij alle doelstellingen haalt.
Geen basissalaris
Als het beloningsvoorstel wordt aangenomen krijgt Musk de komende tien jaar geen basissalaris. Het idee van het voorstel is dat Musk zijn toekomst aan het bedrijf verbindt, en zijn aandacht niet te veel richt op zijn andere ondernemingen, zoals ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Om het volledige aandelenpakket binnen te halen moet de beurswaarde van Tesla stijgen tot 650 miljard dollar, ongeveer twaalf keer zo veel als nu. Daarnaast moeten er productiedoelstellingen worden behaald. Tesla heeft overigens geen goede reputatie voor het tijdig halen van doelstellingen.