Gemeenten gaan Polen weren uit woonwijk

Vier Nederlandse gemeenten gaan Poolse en Roemeense arbeiders weren uit woonwijken om de buurt leefbaar te houden.

Oost-Europese arbeidsmigranten worden vaak uitgebuit door Nederlandse tuinbouwers, die alle regels aan hun laars lappen. Zo krijgen de arbeiders meestal niet eens het minimumloon uitbetaald, moeten ze veel langere werkdagen maken dan is toegestaan en wonen ze met veel te veel mensen in een huis of keet. Ondertussen klagen omwonenden dat ze last hebben van de Polen en Roemenen.

De gemeenten Maasdriel, Zuidplas, Zaltbommel en Tiel gaan ze dan ook weren uit woonwijken, schrijft Trouw. In Tiel is bijna tien procent van de bevolking afkomstig uit Oost-Europa vanwege het seizoenswerk in de fruitteelt en kassen. Ze wonen vaak met veel mensen in één huis en zouden geluidsoverlast veroorzaken.

Positief is dat de gemeentes de woonwetten strenger willen gaan handhaven. Er mogen nog maximaal vier arbeidsmigranten in een huis wonen. Ook komt er een limiet aan het aantal huizen met Oost-Europeanen per wijk. Werkgevers kopen vaak de goedkoopste huizen op en laten er te veel arbeidsmigranten in wonen. Ze nemen het daarbij niet zo nauw met hygiëne en brandveiligheid. Daar willen gemeenten wat aan doen.

Nu is het wachten tot ook de arbeidsinspectie in actie komt om de ondernemers aan te pakken, die het normaal vinden om Oost-Europese arbeidsmigranten uit te buiten.

Bron(nen):   Trouw