VS wil 1300 Chinese producten extra belasten

Economie
door anp
woensdag, 04 april 2018 om 3:33
vs wil 1300 chinese producten extra belasten1522806261
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd met meer dan 1300 Chinese producten waarvoor zij de invoertarieven met 25 procent wil verhogen. Het gaat vooral om hightech-producten, waaronder halfgeleiders, pacemakers en protheses. Ook staan er grondstoffen voor medicijnen als insuline en antidepressiva op. De totale waarde bedraagt zo'n 50 miljard dollar.
Met de invoerheffing wil de regering China straffen voor de veronderstelde diefstal van patenten van Amerikaanse bedrijven. ,,Dit niveau is passend, zowel met het oog op de geschatte schade voor de Amerikaanse economie en om de eliminatie te bereiken van China's schadelijke handelingen, politiek en praktijken", aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.
De lijst is nog niet definitief en tot 22 mei loopt er een inspraakprocedure.
China dreigt met tegenmaatregelen van gelijke schaal. China kondigde maandag al invoerheffingen aan op 128 Amerikaanse importproducten zoals varkensvlees en wijn, in reactie op de door president Donald Trump ingevoerde importheffingen voor staal en aluminium.